ЗАВОД за заштиту споменика културе Београда, финансирао је и обавио рестаурацију саркофага у Земунском парку, у оквиру комплетног уређења овог простора, вредну пола милиона динара.

– После реконстукције парка и радова који су у току на рестаурацији и реконструкцији Земунске гимназије, Завод је преузео хитне интервеције на саркофагу, који је био у дерутном стању више деценија. Тако је заустављен процес његове даље деградације – саопштавају из Завода.

Радови су обухватали чишћење и састављање раздвојених напуклих делова каменог сандука и поклопца, консолидацију оштећених и недостајућих површина, нивелисање и израду унутрашње металне конструкције поклопца. На сандуку је једна страница била у потпуности одваљена, а поклопац се налазио на трави поломљен на два дела. Странице су и споља и унутра биле исписане графитима, а цео сандук, како објашњавају у Заводу, био је прекривен микрофлором и прљавштином, која је перманентно уништавала камен.

Саркофаг је експонат Музеја града Београда, а најстарији подаци датирају из 1885, када је извесни Ј. Бруншмид, при обиласку Земуна, забележио да се у парку налазе остаци „великог неукрашеног саркофага димензија 2,18 са 1,4 са 0,73 метара“, који је „откривен подно Хуњадијевог града“, а да се у дворишту градске већнице – Магистрата  налазе делови поклопца за које је предпоставио да припадају истом покопу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име