Шеснаестогодишња виолинисткиња Лана Зорјан прва је музичарка из Србије која је добила признање International Classical Music Award (ICMA) – Discovery Award 2024, познатији као Оскар у свету класичне музике.

Награду јој је доделио жирија који је чинило 19 музичких критичара из различитих држава, а гласање је било тајно.

Према речима Лане Зорјан, пут ка успеху има и своје тешке периоде. „Рецимо да је пут ка успеху као једна планина и ако идете горе, она никад неће бити скроз равна, увек ће бити препрека. Kад год гледате из даљине, увек идете ка горе и тако је и са успехом. Kолико радим, толико ће се огледати у успеху“, рекла је Зорјан.

Наводи да је виолину почела да свира са четири године, а та љубав потиче из породице јер јој је отац оперски певач, а мајка професор виолине. „Са 18 месеци сам први пут слушала оперу, а код маме сам ишла да слушам како предаје. То ми је дало инспирацију, али знам да сам имала велику жељу. Сећам се и колико сам била срећна кад сам добила прву виолину. Да се моји нису одрицали толико ствари, претпостављам да не бих ни свирала“, рекла је млада виолинисткиња.

Награда International Classical Music Award (ICMA) – Discovery Award додељује се само једном младом уметнику испод 18 година из целог света, без обзира на то који инструмент свира.

Лану Зорјан је за награду номиновала Лихтенштајн Академија посебних талената. Награду ће примити 12. априла у Валенсији, где ће са симфонијским оркестром извести Равеловог „Цигана“.

Млада виолинисткиња је студенткиња Академије уметности у Новом Саду, у класи Стефана Миленковића.

 

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име