Новодевички манастир је основао московски велики кнез Василије Трећи 1524. године у предграђу Москве на Девичјем пољу. Саборна црква у част Смоленске иконе Богородице подигнута је по узору на Успенску саборну цркву Кремља и један је од изузетних споменика древне руске уметности. Зидови и куле манастира подигнуте су у 16. и 17. веку, док већина постојећих грађевина датира из друге половине 17. века. Манастир је 2004. године уврштен на Унескову листу културног и природног наслеђа. У манастирском саборном храму сахрањени су чланови краљевских и кнежевских породица. Манастир је познат по својој некрополи, где су сахрањене истакнуте личности Руске империје, као и многи познати песници и писци, представници руске културе и државници совјетског доба.

Манастирски комплекс поред Саборне црква иконе Богородице Смоленске (1524-1525) чине и црква Успења Пресвете Богородице са трпезаријом (1685-1687), црква Преображења Господњег (1687-1689), црква Покрова Пресвете Богородице, црква Светих Варлаама и Јоасафа (1689-1690), црква Светог Амвросије Милански (крај 16. и почетка 17. века), као и црква Светог Јована Богослова на средњем ниву звоника. Храмове красе иконе Богородице Смоленска, Ивиронска (17. век) и Тихвинске (16. век).

Манастир је затворен 1922. године, а 1934. постао је огранак Државног историјског музеја. Храм у част Успења Богородице враћен је Цркви и освећен 1945. године. Од 1964. године у Успенском храму се налазила резиденција Митрополита крутицког и коломенског, а три деценије основан је женски манастир. На дан крсне славе, 10. августа 1995. године, Патријарх московски и све Русије Алексије служио је прву свету Литургију у Саборном храму Чудотворне иконе Богородице Смоленске. Новодевички манастир је 2010. године пренет на неодређено коришћење Московској епархији Руске Православне Цркве. Најстарија копија Иверске иконе Богородице у Русији враћена је Руској Православној Цркви 2012. године. Икона је чувана у Новодевичком манастиру од 1654. године до затварања манастира, а затим је пренета у збирку Државног историјског музеја. Свечану церемонију примопредаје светиње предводио је председник Русије В.В. Путин, Патријарх московски и све Русије Кирил и Митрополит крутицки и коломенски Јувеналије. Указом патријарха Кирила од 27. априла 2021. године Новодевички манастир је добио ставропигијални статус.

 

 

 

 

patriarchia.ru

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име