Турски председник Реџеп Тахип Ердоган осврнуо се на претварање Аја Софије у џамију и на прву муслиманску молитву која је одржана од 1934. Према новинској агенцији Анадолу, турски председник говорио је о 86-годишњој рани која је коначно зацељена и указала собом да је верско осећање још више нарасло. „Чињеница да се Аја Софија поново отворила као џамија и место за богослужје 24. јула, зацелила је рану стару 86 година у срцу наше нације,“ рекао је.

Оскврнуће унутрашњости Аја Софије је скандалозно

У исто време, фотографије скрнављења унутрашњости Аја Софије видели су сви људи широм света. Штавише, постоји фотографија која приказује „верника“ како позира у опуштеном положају и снима селфие на поду амблематичног споменика, где је прва молитва за муслимански празник Еид ал-Адха одржана после 86 година. Није поштовао историчност места, а чини се да ни људи око њега нису реаговали.

Како је извијестила МЕГА ТВ, турски председник придаје посебну важност претварању Аје Софије у џамију. То се такође одражава на чињеницу да је молитву за Еид ал-Адха поново извео шеф Директората за верска питања Али Ербас. Велики имам Турске користио је екстремну симболику и говорио је о „великом освајању“. Слика Алије Ербаса како се први пут пење на минбар и држи османски мач подсетила нас је на тренутке варварства.

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име