Иво Андрић са супругом Милицом, 1961. године, и реакција на вест да је добио Нобелову награду.

Иво Андрић је 1961. у Стокхолму, Шведска, примио Нобелову награду уз звуке песме „Марш на Дрину“. Писац је стару, предратну плочу понео са собом у Шведску и инсистирао да му награда, коју је добио за сва своја дела у којима је успео да пренесе смисао, живот и дух простора који су тема његових дела, буде уручена уз ову песму.

Швеђанима се мелодија много допала, а песма се муњевитом брзином проширила по целом свету. Године 1966. холандска група „Тхе Спотницкс“ снимила је обраду Марша На Дрину, а исте године марш је обрадила и чувена британска група „Тхе Схадоwс“. Немачки музичар Џејмс Ласт 1968. снима обраду композиције.

Целокупан износ од Нобелове награде донирао за изградњу босанских библиотека и куповину књига. И новчани износ награде АВНОЈ-а из 1967. године и Двадесетседмојулску награду из 1970. године писац је дао такође за развој библиотекарства Босне и Херцеговине. Имао је увид у трошење износа и уплаћивао га је из два дела. Донирао је око данашњих 1,5 милона евра за развој културе.

Извор: лајк за културу

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име