Због чега је битно да будемо информисани о андропаузи? Истраживања показују да сваки трећи мушкарац може да очекује неку врсту нагле хормоналне промене у свом телу након четрдесете године. Последице андропаузе нису само физичке, већ и психичке. Без адекватне информисаности, мушкарци бивају изненађени и збуњени насталим променама.

Због чега се јавља андропауза?

Основни „кривац“ за изненадне промене је хормон тестостерон, односно нагли пад у његовог нивоа. Деценијама је овај хормон називан „мушким“, иако га и жене имају. Ако оставимо са стране погрешно уверење о монополу који мушкарци имају над тестостероном, ипак морамо да признамо да је истина да његова количина у телу мушкарца има директан утицај на понашање, као и на физичко и ментално здравље.

Ниво тестостерона директно утиче на функционисање срца, мозга, бубрега, мишића и сексуалних органа.

У андропаузи долази до наглог пада нивоа тестостерона код неких мушкараца, што даље може неповољно да погоди целокупно здравље. За разлику од менопаузе, кроз коју пролази свака жена, андропауза се не јавља код свих мушкараца.

Због тога што је утицај тестостерона толико распрострањен, ми нећемо наводити које су све физичке последице које прате смањење његовог присуства у организму. Задржаћемо се на менталним.

Директни ефекти андропаузе на ментално здравље

Директни ефекти андропаузе на ментално здравље су бројни, а међу најћешћима су:

Ослабљено памћење – иако скоро свакоме памћење слаби током старења, недавна истраживања су показала да ниво тестостерона има значајан утицај на памћење.
Ослабљена концентрација – не ради се о обичном лутању пажње. Пажња лута и код најздравијих особа. Ради се о потешкоћама да се прати природни ток обичног разговора.
Сексуални нагон – либидо је директно под утицајем нивоа тестостерона, тако да његов пад има јасне ефекте на нагон за сексом. Постизање и одржавање ерекције може, а и не мора, да буде последица андропаузе.
Умањена мотивација која утиче на потпуну промену живота мушкараца.
(Пхото бy Јуан Пабло Серрано Аренас он пеxелс)

Индиректни ефекти андропаузе на ментално здравље

Поред директних, постоје и индиректни ефекти менопаузе на ментално здравље. То су:

Несаница – мушкарцима у андропаузи може да буде поремећен сан. Неквалитетан сан доводи до бројних негативних последица по ментално здравље.
Замор – уско повезан са претходним ефектом андропаузе. Константни осећај замора или недостатка енергије као последица недовољног одмора или прекомерно активног мозга.
„Браин фог“ (ментална магла) – такође повезана са претходним ефектима. Могу да се јаве потешкоће у логичком закључивању, што даље утиче на неоптимално доношење одлука у свакодневном животу.
Ослабљена продуктивност – недостатак мотивације и енергије има директан утицај на продуктивност мушкарца у андропаузи. Може да дође до потешкоћа да се одржи ранија ефикасност у обављању професионалних или личних обавеза.
Мушкарци у андропаузи доживљавају смањен осећај општег благостања са честом и неуобичајеном анксиозношћу и иритабилношћу, нервозом, променама расположења, депресивним стањима, потешкоћама са пажњом, недостатак мотивације и умањену менталну виталност.

Постоји повећани ризик за депресију као последица андропаузе. Интензитет симптома опадања нивоа тестостерона има значајан утицај на интезитет депресије.

У истраживању рађеном са мушкарцима старијим од 50 година, који су имали симптоме андропаузе, дошло се до следећих резултата: 68% је навело да је тужно или раздражљиво; 91% је навело умањен сексуални нагон; 89% је навело смањену енергију; 79% проблеми са ерекцијом; 77% је навело да заспи одмах након вечере; 77% је имали проблема са памћењем и 51% је навело да има проблема са учинком на послу.

Шта може да буде од помоћи?

С обзиром да су психички симптоми андропаузе веома слични симптомима неких других стања, добро би било проверити са лекаром да ли се заиста ради о андропаузи. Уколико је то случај, подизањем нивоа тестостерона стање особе може да буде знантно побољшано.

Поред тога, корисно је радити на побољшању општег стања физичког и менталног здравља. Од помоћи је:

Здрава исхрана;
Редовна физичка активност;
Уредна хигијена спавања;
Редукција стреса.
Наравно, наведени елементи здравог животног стила су корисни за сваку особу, било којих година и оба пола.

Ако је дошло до депресивног стања, психотерапија и терапија антидепресивима су препоручени начини помоћи.

За крај…

Андропауза до сада није добила онолико пажње у јавности колико менопауза. Ипак, постоје особе које су погођене њеним негативним ефектима. Веома често се дешава да се новонастале промене, због постепеног наступања, сасвим занемаре.

Погођена особа донекле примећује да има чешће промене расположења, да је потиштенија него иначе, да има мање енергије и да није мотивисана да као некада обавља своје радне и личне активности. Настанак ових доживљаја се приписује изазовним превирањима свакодневнице – стресом на послу, проблемима у приватном животу или самом старењу. Ове промене на личном плану мењају и партнерски однос и његову динамику, али утичу и на опште породично функционисање, поготово ако андропауза настаје када су деца мала или се још увек се нису осамосталила.

Све наведене последице андропаузе по ментално здравље мушкарца могу да буду легитиман повод за одлазак на психотерапију. Психотерапија може да буде веома корисна, али би од велике помоћи психотерапеуту и самом клијенту било да знају да ли су настали проблеми (донекле) узроковани хормоналним променама. Због тога се саветује и преглед лекара.

 

 

 

Аутор је андрагог и едукант РЕБТ психотерапије

 

 

psihoterapijaipsiholoskosavetovanje

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име