Никола Тесла је један од највећих научника свих времена! Неки од његових изума још увек нису схваћени, а на својим великим пројектима је радио до краја живота, једнако енергичан и фокусиран.

Никола Тесла је веома пазио на то шта једе и како вежба, јер је сматрао да је важно да што дуже остане активан.

Дуже од две деценије Милијан Стојанић, инспирисан Тесла признањима за гастрономију, бавио се истраживањем јеловника најумнијег научника српског порекла, кроз његов пут у Европи и Америци.

„Млеко, млечне прерађевине, сиреви, то никада није изостајало и то је највише конзумирао Никола Тесла, и све остало и биљног и животњиског порекла. Јео је он јагњетину, поготово ту јагњетину, за коју је волео да му кувари у Америци спремају“, рекао је Стојанић.

Међутим, месо је избацио потпуно из исхране у 65. години, због проблема с простатом, када се базирао на вегетаријански јеловник, уз разне комбинације са целером.

„Оно што је њега носило кроз живот јесу ти млечни производи, млечне прерађевине, мед, понеки коњак, односно виски, мало вина, али све са мером. Значи Никола Тесла је јео два пута дневно, било да је био у Смиљану, у Европи, у Америци. И оно што је Тесла говорио свима – немојте се преједати и немојте журити на онај свет“, додаје Стојанић.

Тесла никада није јео из округлих тањира.

„Никола Тесла, када је био мали није умео да пише и црта десном руком, него је све то радио левом руком и врло тешко је правио кругове, онда када су учитељица или наставник тражили од њега и он је то буквално омрзао“, каже Стојанић.

Одрастајући као дете православног свештеника, чувени научник придржавао се и навика које је стекао у детињству.

Уз све специфичности око исхране, Никола Тесла је целог живота и постио. Тако да је до краја живота носио исти конфекцијски број.

 

 

Градске.инфо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име