Колико новца човек треба да има у банци да би био срећан? неки људи немају у банци ни један једини динар, па су ипак веома срећни и радосни. Новац никада никога није учинио срећним, пре ће бити обрнуто.

Када нешто немаш говориш: „Ех, када би то имао!“ И завидиш онима који то имају, и осећаш горчину и тугу у души, јер желиш да имаш оно што други имају. А када добијеш оно на чему си другима завидео, онда почињеш да стрепиш да га не изгубиш, а можда почиње да те гризе савест зато што си га стекао на нечасан начин или са рђавим циљем.

Старац Пајсије вели да што више ствари поседујемо, то нам бива теже да будемо срећни: ако имаш кола, секираш се због кола, ако имаш двоје кола секирација је двоструко већа, а ако још имаш кућу и викендицу, стрес се само још више умножава. Што више имаш, то се само више секираш и бринеш, јер се све више поуздаваш у ствари и бојиш се да их не изгубиш. Научи се да се у животу не ослањаш на оно што поседујеш, већ на оно што јеси.

Новац долази и одлази и не доноси истинску срећу ни радост човеку. Има људи који су постигли у животу велике ствари без обзира на тешке животне околности. Уђите на интернет и погледајте животне приче људи без руку. Видећете мајку без руку како доји своје дете, држећи га стопалима. Или сликара без руку који слика држећи четкицу ножним прстима. Ти људи су постигли велике ствари у животу, а ти који имаш обе руке кажеш да не можеш да учиниш ништа!? Ко се од нас никад није нашао у тако тешком и жалосном животном стању као људи без обе руке? Хајде, онда да се потрудимо да живимо покајнички, стваралачки и радосно!

 

Из књиге – Живот у свету без Христа

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име