Размишљања о молитви у списима Светог Кипријана Картагинског

У овом видеу отац Адријан Подару наглашава да „у молитви не можемо да радимо више задатака истовремено. Молитва нас мора апсорбовати комплетно, у потпуности, тело, душу, ум, срце, чула.”

Доктор Адријан Подару је предавач патристике на Православном богословском факултету у Клуж-Напоки, Румунија.

Отац Адриан: У молитви не можемо да обављамо више задатака у исто време.

То је популарно и многи млади воле да се тиме похвале. Бити мулти-таскинг значи радити неколико ствари у исто време и бити ефикасан у овој својој способности да радите неколико ствари квалитетно у исто време.

У молитви, каже Свети Кипријан Картагински (+258 н.е.) не можемо да радимо више задатака истовремено и, цитирам: „Каква је тромост бити заведен и занесен неприличним и профаним мислима док се молиш Господу, као да постоји ишта друго о чему би требало да мислите сем о томе да разговарате са Богом! Како можеш очекивати и тражити да те Бог чује кад не чујеш ни себе сама? …“

Зато нас апостол брижно и пажљиво опомиње говорећи: Останите у молитви и бдите у њој. [Колошанима 4:2]

Молитва, дакле, мора да нас комплетно, у потпуности обузме; тело, душу, ум, срце, чула. Коначно, последња идеја, цитирајући Књигу о Товији 12:8, где се каже „Молитва је добра уз пост и милостињу“ и алудирајући на Исаију:58 где пророк говори о правом посту, Свети Кипријан каже да ће молитва праћена постом и милостињом увек бити услишена од Бога.

Али, будите опрезни, пост и милостиња морају да претходе молитви; штавише, морају бити константа у животу. Другим речима: Господ увек слуша испосника и милостивог човека у његовим молитвама. Сходно томе, похлепни и шкрти се моле ветру.

Закључујући како смо започели, текстом из посланице Донату, Свети Кипријан упозорава: „На судовима, у јавном сабору, у политичкој расправи, обилна елоквенција може бити пројава горљиве амбиције; али говорећи Господу Богу, чедна једноставност израза стреми потврди вере пре суштином, него моћју речитости. Није моћ речитости, није украшен говор, већ сила дела, узорност хришћанског живота оно што убеђује и преобраћује.“

Житије Светог Кипријана, овенчано мучеништвом, као и код светог Игњатија, чинило је и чини да његове речи добију тежину и дубоко продиру у срца, преображавајући их и оплемењујући их.

ИЗВОР: https://www.youtube.com/watch?v=Jz09RrFpnyk

Превод: Давор Сантрач

Објављено: 26.10.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име