Желе да поверујеш да ништа не зависи од тебе, да је све ван твоје моћи и ван твоје контроле. желе да у безнађу сваљујеш кривицу на друге јер се тако никад ни са ким нећеш удружити.

Желе да пазиш, да се чуваш од најближих, да се не слажеш ни са комшијом ни са колегом. Да не говориш шта мислиш јер тада нећеш ни чути шта други мисле.

Желе да поверујеш да је то то. Да смо овде да радимо, зарадимо и умремо. Не желе желе оне са ватром у себи, са идејама за померање граница јер се тад оно што је устаљено доводи у питање и маса се теже контролише.

Желе нас разврстане, подељене, груписане у мале фракције. Јер тада знају шта да очекују. јер тада унапред знају наше одговоре. Желе да не волиш више да се не свиђаш себи, да константно желиш да си као неко други. Јер тада и то мало новца што имаш трошиш више и непрестано. Јер никад ниси довољно Нешто што се очекује и стално мислиш да си Нико, па зато имаш утисак да ти такав ништа не можеш ни променити.

Желе нас послушне. Са довољно гласа да се жалимо, али не много. Да правимо само мале буке, таман толико да мислимо да нешто мењамо, али недовољно да се промена и постигне.

Желе нас заузете толико да немамо времена да мислимо, и плаћене за ту заузетост таман толико да не умремо од глади. Јер док пресипамо из шупљег у празно не обраћамо пажњу колико они шупљоглави празне државне касе и пуне џепове.

Желе нас болесне таман толико да трошимо паре на лекове, а недовољно да умремо. јер им ипак треба радна снага. Желе болесне јер се њима они здрави а несрећни теше да им ипак није толико лоше па зато и ћуте јер -има и горе.

Желе нас глупе. Заробљене у стиду и кривици. Да се жалимо али ништа да не мењамо, да се копрцамо али не и отимамо, да кукамо али не запомажемо. Да се кољемо међусобно око левице и деснице, родољуба и издајника, партизана и четника, русофила и европејаца, звездаша и партизановаца, јер тад њих нико не дира.

Желе нас све док не схватимо да је моћ у нама, да све зависи од нас, да смо незаустављиви. Кад примете да смо то схватили  – тад се разбеже.

На нама је да им покажемо шта је моћ. Да им нестанемо с видика јер им тада нестајемо и с нишана.

Тако почиње револуција – прво у нама!

 

Из књиге- Са друге стране облога – Богдан Стевановић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име