Aborigine boy playing Didgeridoo Kuranda Cairns Australia native wind instrument tropical rain forest music sharing learning harmony living black brown red green outdoors face paint curly hair eyes sound play childhood fun dance aboriginal aborigine abo australasia, Image: 2352389, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Недавно спроведена студија се бавила истраживањем ДНК анализе и открила је која је најстарија цивилизација на Земљи, која траје у континуитету више од 50.000 година.

Научници су пратили генетске записе који су остали забележени у ДНК запису данашњих становника Папуе и Нове Гвинеје и Аустралије. Пратили су њихов пут доласка из Африке пре 72.000 година на те просторе.

Професорка Еске Вилерсеј са Универзитета Кембриџ, која је и предводила истраживања, каже да тачно не знају ко су били ти људи али оно што се може тврдити јесте то да су били даљи сродници данашњих Абориџина и становника Папуе и Нове Гвинеје.

Професорка наводи да је ово истраживање отворило нека фундаментална питања о људској еволуцији.

„На нека питања на која смо сада пронашли одговоре није се могло одговорити раније како због политичке ситуације тако ни због техничко-технолошких услова “ истиче она.

Професорка истиче да су утвдили да је постојао само један талас људи из којих су се развили неафриканци укључујући и Аустралијанце.

До пре 400 година Абориџинска заједница у Аустралији била је изолована од остатка света. Они су према речима професорке највероватније најстарија заједница на планети коју можете довести у везу са одређеним местом становања.

Такође је утврђено да су припадници Абориџина, управо због толике изолованости генетски доста различити. Они који живе на југозападу Аустралије генетски се доста разликују од својих сродника који живе на северозападном делу тог континента.

Научна студија потврдила је оно што се и претпостављало са су Абориџини директни потомци људи који су Аустралију населили пре 50.000 година.

Географска изолованост ове цивилизације помогла јој је да сачува своју аутентичност, међутим, истовремено не само да ју је учинила непознатом, већ је допринела и њеној културолошкој изолованости што подразумаве да је њен утицај на остатак света у потпуности изостао, што није случај са цивилизацијама Медитерана и Древног Оријента чији се утицај и данас осећа.

Извор: Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име