The Lewisian gneiss stone circle at Callanish on an early autumnal morning with clouds forming above, Isle of Lewis, Outer Hebrides, Scotland, United Kingdom, Europe, Image: 129560468, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, robertharding

Сврха и порекло древних камених кругова у Шкотској је одувек мучила археологе. Међутим, научници тврде да је нова теорија једина исправна. Ево о чему је реч…

Око настанка ових мистериозних камених структура и даље се полемише у академским круговима, али се чини да ће прави разлог њиховог порекла заувек остати мистерија.

Широм Шкотске налазе се камене структуре различитих облика, често постављених у круг. За два таква камена круга, Стенес на Оркнијским острвима и Каланиш на острву Луис, верује се да спадају у најстарије у Уједињеном Краљевству (5.000 година).

Свако до сада спроведено истраживање открило је чињенице везане за тадашње заједнице и постављање камених структура, али је право порекло остало само претпоставка.

Стенес и Каланиш изграђени су пре 5.000 година у каменом добу. У то време су заједнице већ живеле као пољопривредници.

МЕСТО ЗА ПОСМАТРАЊЕ ЗВЕЗДА

Академик Александер Том је неколико деценија проучавао британске камене структуре. Због њихове геометријске тачности и упркос чињеници да је камење различитих облика, Том претпоставља да је камење служило као опсерваторија, места за посматрање звезда.

Чак 50 година након његовог истраживања, истраживачи осврнули су се на његову Томову замисао.

Главни аутор нове студије Гејл Хигинботом са Универзитета Аделаида у Аустралији закључио да су места на којима су постављени камени кругови, посебно одабрани како би могли да покажу најекстремније тачке залажења и излажења Сунца и Месеца.

„Њихово разумевање универзума подразумевало се то да се смењује циклично и да је створен од супротности. Тамно и светло, север и југ, ноћ и дан“, наводи Хигинботом.

Ово схватање порекла камених структура наишло је на бројне критике. Кенеди Брофи са Универзитета Глазгов у Шкотској сматра да је елемент астрономске активности можда и утицао на постављање неких кругова, али не може се порекло свих камених кругова сводити на то објашњење.

МЕСТО ЗА ИЗВОЂЕЊЕ РИТУАЛА

За Брофија, кругови представаљају ритуале и моћ. Места на којима су постављени одабрана су због своје специфичне историје за коју су људи тада били везани.

„Људи нису гледали небо. Они су покушавали да сагледају земљиште“, каже Брофи.

Јасно је и да су камени кругови били места на којима су се одржавали социјални ритуали, нарочито одавање поштовања мртвима. На неким местима постоје докази сахрањивања и кремација, најуочљивије на Стоунхенџу.

„Заједнице су тада градиле велике творевине у част мртвима, који су имали велики утицај на свакодневни живот“, рекао је Гордон Нобл са Универзитета Абардин и додао да су људи тада више времена и труда уложили у постављање структура за мртве, него за своје домове.

Без обзира на то како и због чега су ове камене структуре постављене, сигурно је да су људима представљале нешто свето. Чини се као да су саме камене структуре постале симбол смрт.

“Веровали су да ће, постављањем ових камења повезати смрт и природу“, закључује Нобл.

Извор: Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име