У време када је пре око 500 година живео ренесансни уметник Леонардо да Винчи, папир је био прилично скуп. Зато је, користећи своје бележнице, сваки милиметар листова међу свим тим цртежима испунио најразличитијим белешкама.

Тако се на 13.000 страница Леонардових бележака, међу цртежима који левитирају између уметности и науке, на којима објашњава како функционише природа и осмишљава разне иновативне направе, могу наћи не само велика открића већ и, на пример, списак људи који су му дуговали новац или спискови намирница за куповину.

Леонардо је много волео листе. Данас најзанимљивије су оне са стварима које планира да уради. Волтер Ајзаксон у књизи “Леонардо да Винчи” наводи једну листу из последње деценије 15. века у Милану, на којој стоји све оно што Леонардо жели тог дана да научи. На том списку стоји између осталог:

Мерење Милана и његових предграђа.
Нацртати Милано.
Наћи мајстора за аритметику да ми покаже како да измерим квадратуру троугла.
Питати Ђанина артиљерца како је кула у Ферари опасана зидом.
Питати Бенедета Протинарија како у Фландрији ходају по леду.
Наћи мајстора за хидраулику да ми каже како да поправим преводницу, канал и воденицу на начин који примењују у Ломбардији.
Доћи до мера Сунца које ми је обећао мештар Ђовани Франчезе Француз.

Пет векова касније, када су нам сва знања доступна у неколико кликова, овај списак послова у најмању руку делује као вишемесечни подухват. Чини се да о Леонардовом генију можда чак и више говоре спискови тако разноврсних и комплексних ствари које су га занимале, од самих дела које је створио. Ево још неких листи Леонардових послова које је Ајзаксон издвојио:

Посматрати гушчије стопало: да је стално отворено или стално затворено, то створење не би могло никако да се креће.
Зашто је небо плаво?
Зашто је риба у води бржа од птице у ваздуху кад би требало да је супротно с обзиром на то да је вода тежа и гушћа од ваздуха?
Опиши детлићев језик.
Иди сваке суботе у купатило где ћеш видети голе мушкарце.
Надувај плућа свиње и посматрај хоће ли им се увећати и ширина и дужина, или само ширина.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

naukakrozprice.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име