На западном делу Фрушке горе по први пут су пронађени шафрани, и то више хиљада јединки, саопштио је Национални парк Фрушка гора.

“У питању је шумски шафран Crocus tommasinianus. Иако су пронађени на само једном месту, популација броји више хиљада јединки и тренутно су у завршној фази цветања”, пише у саопштењу за јавност тог јавног предузећа.

Иако је Фрушка гора ботанички добро истражена, досад се сматрало да на њој шафрани не расту, односно нико их од сада није нашао. Шафран је ранопролећна биљка које се углавном може срести на вишим планинама у рано пролеће, често и на местима где се снег још није отопио.

У свету је шафран најпознатији по зачину који се прави од прашника који је уједно и један од најскупљих зачин. Ароматичан, лековит, посебан – за само килограм овог зачина потребно је 200.000 цветова, а продаје се по цени од 1.500 долара. Шафрана има у разним бојама али зачински је обично јаркожут или наранџаст. Шафран је веома лековита биљка која помаже код многих тегоба, укључујући и депресију.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име