На данашњи дан 1856 рођен је српски физичар и проналазач Никола Тесла, један од највећих умова у историји светске науке, посебно електротехнике, творац „новог техничког поретка“; захваљујући његовим изумима, постављен је темељ и правац вртоглавог научно-техничког развоја људског рода у 20. веку.

Пронашао је обртно магнетно поље, трофазни систем преноса електричне енергије, индукциони мотор, генератор и трансформатор, феномен електромагнетне резонанце и патентирао је низ изума на којима се заснива савремена електроника, изума без којих би била незамислива техничка цивилизација, поготово пренос електричне енергије. Пионир је и радио технике, бежичне телеграфије, радара.

Његов полифазни систем наизменичних струја показао је вредност на првој хидроцентрали на слаповима Нијагаре. Патентирао је око 700 проналазака у области наизменичних струја, телекомуникација, акустике и машинства, од којих су многи нашли широку примену. После окончања студија електротехнике у Грацу и краћег стажирања у Будимпешти и Паризу, одселио се у САД, чији је држављанин постао 1884, али је све до смрти у Њујорку, на православни Божић 1943, одржавао блиске контакте с отаџбином. У САД-у је, проникнувши у тајне осцилаторних кретања електрицитета и материје, остварио највеће научне подухвате. Поводом стогодишњице његовог рођења, 1956. године, јединица за мерење високог напона добила је Теслино име, којим је названа и јединица јачине магнетног поља. Рођен је као четврто дете Милутина и Ђуке Тесле у свештеничкој православној породици у српском селу Смиљан у Лици.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име