Лазар – Лаза К. Лазаревић (Шабац, 13. мај 1851 — Београд, 10. јануар 1891) је био српски књижевник и лекар. По њему је добила име Специјална болница за психијатријске болести Др Лаза Лазаревић у Београду и у Падинској Скели.
Лаза Лазаревић припада писцима реализма.
Сматра се творцем српске психолошке приповетке. Своје приповетке Лазаревић је објављивао у часописима а објавио је само једну књигу под називом „Шест приповедака“ јула 1886. године.
Написао је девет приповедака док је осам остало недовршено. За живота је објавио осам приповедака: „Први пут с оцем на јутрење“, „Школска икона“, „У добри час хајдуци!“, „На бунару“, „Вертер“, „Све ће то народ позлатити“, „Ветар“ и „Он зна све“. Приповетку „Швабица“ тада није објавио јер је, како многи верују, била сувише аутобиографска. Објављена је тек седам година након пишчеве смрти 1898. године у књизи „Приповетке Лазе К. Лазаревића“ коју је приредио Љубомир Јовановић. Све његове приповетке могу се поделити на приповетке из градског и на приповетке из сеоског живота. Карактеристика Лазаревићевих приповедака је идеализација и величање патријархалног света и породичне задруге којој се све жртвује па чак и сопствена срећа.
Лазине недовршене приповетке „На село“, „Тешан“ и „Секција“, чији су фрагменти објављени након пишчеве смрти, приказују истинитију слику сељака него друге Лазаревићеве приповетке. У њима је више зрелости које писац дугује искуству.
Као приповедач Лаза К. Лазаревић је исприповедао све особине доброга писца. његове су приповетке пажљиво и складно обликоване:композиција је чврста, избор грађе је пажљив и функционалан, радња је јединствена, фабула добро вођена. Зачетник је психолошке приповетке у нашој књижевности.
Неговао је психологију као уметничку садржину и уметничко средство; описи психолошких стања су прецизни, језгровити, драматични и напети.
Познавалац језика и мајстор стила,Лазаревић је стекао углед најбољег стилисте свога времена. Његове су приповетке уметнички најдотераније у целокупној прози српског реализма.
(Опуштено.рс)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име