Кримске планине биле су препрека за Хунске јахаче што их је спречило да заузму цело полуострво. Локално становништво подигло је утврђене пећинске градове да би побегло од номада, а многи од њих трајали су до 18. века. Данас на Криму постоји много рута са којих се могу видети пећине, храмови, бунари, куће, степенице и читаве улице уклесане директно у кречњак.

Представљамо вам фото обилазак пећинских манастира Крима „Шулдан“ и „Челтер-Мармара“ и пећинског града Ески-Кермен.

Свети манастир Христа Спаситеља „Шулдан“ налази се поред села Терновка, у Севастопољу. Име „Шулдан“ преводи се као „онај који одјекује“ или „неприступачно место“. Састоји се од два храма у пећинама и двадесет верских и стамбених подручја, смештених на два нивоа.

Манастир је основан у 8. вијеку од стране монаха поштовалаца икона, који су избегли из Византије, током иконоборачких царева сиријске династије, Лава и Константина Копронима. Монаси, који су живели у „Шулдану“, бавили су се виноградарством и винарством.

Манастир пећина „Челтер-Мармара“ налази се на литици „Челтер-Коба“, поред манастира „Шулдан“, један и по километар северозападно од села Терновка (укр. Тернівка), у граду Севастопољ. Манастир је културно насљеђе народа Русије на савезном нивоу.

„Челтер“, на језику кримских Татара, значи „мрежа“. „Мармара“ је средњовековно село, смештено под планином. Постоји преко 50 пећина на четири нивоа: 4 цркве, ћелије, трпезарија, дневни и помоћни простори. У стара времена били су повезани дрвеним степеницама, балконима и пролазима, који су изгледали као предиван комплекс. Трпезарија, ћелије и магацини урезани су право у литицу, а главно светилиште манастира налази се у крашкој пећини. То је највећа пећинска црква на Криму.

У близини ових манастира налази се средњовековни град тврђаве, Ески-Кермен. Ово име се на језику кримских Татара преводи као „стара тврђава“. Град је изграђен на висоравни, која личи на сто и окружена је јаругама дубоким и до 30 метара. Ески-Кермен је један од најпосећенијих градова на Криму и дио је историјског и културног заштићеног подручја Бакхчисарај. У овом граду је било неких храмова у пећинама, изграђених између 12 -ог и 13-ог вијека, који укључују многе фреске.

​Ески-Кермен је био утврђење јединствено за своје вријеме. С обје стране заштићен је стјеновитим литицама високим тридесет метара, а све унутрашње грађевине изведене су искључиво у планинским дубинама. Пећински град био је врло добро опремљен: куће су биле поређане у два спрата (нажалост, ниједна од ових кућа није преживјела до данас), улице су биле широке око два метра, што је формирало блокове правилних облика. Дужина Ески-Кермена била је више од једног километра, а ширина око двије стотине метара. Унутар града налазило се више од 500 пећина, у којима су живјели његови становници. А укупна површина Ески-Кермена премашила је – 8 хектара. Генерално, Стара тврђава је била моћна грађевина, сасвим погодна за живот.


 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име