Krimske planine bile su prepreka za Hunske jahače što ih je sprečilo da zauzmu celo poluostrvo. Lokalno stanovništvo podiglo je utvrđene pećinske gradove da bi pobeglo od nomada, a mnogi od njih trajali su do 18. veka. Danas na Krimu postoji mnogo ruta sa kojih se mogu videti pećine, hramovi, bunari, kuće, stepenice i čitave ulice uklesane direktno u krečnjak.

Predstavljamo vam foto obilazak pećinskih manastira Krima „Šuldan“ i „Čelter-Marmara“ i pećinskog grada Eski-Kermen.

Sveti manastir Hrista Spasitelja „Šuldan“ nalazi se pored sela Ternovka, u Sevastopolju. Ime „Šuldan“ prevodi se kao „onaj koji odjekuje“ ili „nepristupačno mesto“. Sastoji se od dva hrama u pećinama i dvadeset verskih i stambenih područja, smeštenih na dva nivoa.

Manastir je osnovan u 8. vijeku od strane monaha poštovalaca ikona, koji su izbegli iz Vizantije, tokom ikonoboračkih careva sirijske dinastije, Lava i Konstantina Kopronima. Monasi, koji su živeli u „Šuldanu“, bavili su se vinogradarstvom i vinarstvom.

Manastir pećina „Čelter-Marmara“ nalazi se na litici „Čelter-Koba“, pored manastira „Šuldan“, jedan i po kilometar severozapadno od sela Ternovka (ukr. Ternіvka), u gradu Sevastopolj. Manastir je kulturno nasljeđe naroda Rusije na saveznom nivou.

„Čelter“, na jeziku krimskih Tatara, znači „mreža“. „Marmara“ je srednjovekovno selo, smešteno pod planinom. Postoji preko 50 pećina na četiri nivoa: 4 crkve, ćelije, trpezarija, dnevni i pomoćni prostori. U stara vremena bili su povezani drvenim stepenicama, balkonima i prolazima, koji su izgledali kao predivan kompleks. Trpezarija, ćelije i magacini urezani su pravo u liticu, a glavno svetilište manastira nalazi se u kraškoj pećini. To je najveća pećinska crkva na Krimu.

U blizini ovih manastira nalazi se srednjovekovni grad tvrđave, Eski-Kermen. Ovo ime se na jeziku krimskih Tatara prevodi kao „stara tvrđava“. Grad je izgrađen na visoravni, koja liči na sto i okružena je jarugama dubokim i do 30 metara. Eski-Kermen je jedan od najposećenijih gradova na Krimu i dio je istorijskog i kulturnog zaštićenog područja Bakhčisaraj. U ovom gradu je bilo nekih hramova u pećinama, izgrađenih između 12 -og i 13-og vijeka, koji uključuju mnoge freske.

​Eski-Kermen je bio utvrđenje jedinstveno za svoje vrijeme. S obje strane zaštićen je stjenovitim liticama visokim trideset metara, a sve unutrašnje građevine izvedene su isključivo u planinskim dubinama. Pećinski grad bio je vrlo dobro opremljen: kuće su bile poređane u dva sprata (nažalost, nijedna od ovih kuća nije preživjela do danas), ulice su bile široke oko dva metra, što je formiralo blokove pravilnih oblika. Dužina Eski-Kermena bila je više od jednog kilometra, a širina oko dvije stotine metara. Unutar grada nalazilo se više od 500 pećina, u kojima su živjeli njegovi stanovnici. A ukupna površina Eski-Kermena premašila je – 8 hektara. Generalno, Stara tvrđava je bila moćna građevina, sasvim pogodna za život.


 

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime