САВ васколики православни свет стрпљиво је јуче ишчекивао вест о избору новог српског патријарха, али се мирне душе може рећи да су Чуруг и Сомбор затреперили најјаче када је објављено да ће блаженопочившег патријарха Иринеја на духовном трону наследити митрополит загребачко-љубљански др Порфирије (Перић).

У Чуругу, наиме, живе мајка патријарха Порфирија, те његова сестра и зет са својих петоро деце. У Сомбору је млађи патријархов брат Срђан Перић, протојереј Ђурђевског храма. Бројна је и његова породица – осморо деце и засада једно унуче. Богато се обожила и умножила лоза Перића.

Најјаче је на вест да је њихова кућа дала патријарха закуцало срце Порфиријеве мајке Радојке (78). Већ неко време је у болесничкој постељи.

Када су јој донели радосну вест, прекрстила се и захвалила Богу на милости указаној њеном сину првенцу који је на крштењу пре 60 лета добио име Првослав.

Перићи живе у центру Чуруга, месту са око седам хиљада душа уз Тису. Нашу екипу на вратима породичног дома љубазно дочекује Радојкин зет, прима честитке и моли да разумемо да мајка није у стању да разговара.

Породична кућа Перића / Фото Н. Карлић

Неколико улица даље је школа „Ђура Јакшић“ у којој је нови патријарх стекао основно образовање. Ту је запослена његова сестра Жељка, која нам је у телефонском разговору рекла да се цела породица осећа срећном и благословеном, те да са свих страна стижу позиви, честитке. Патријархов брат, сомборски прота Срђан, љубазно у кратком разговору путем телефона открива да су се његова деца много обрадовала, а да он још нема благослов од новог патријарха да даје изјаве медијима.

Од Чуружана сазнајемо да су Перићи увек важили за честиту и скромну породицу.

– Наш Порфирије је наша велика дика, наш понос. Молили смо се да он постане патријарх, што је велика част, али и огромна дужност. Познајући га одмалена, сигурни смо да ће он, својим знањем и умећем, и тај највећи задатак успешно обављати – каже, за „Новости“, мештанин Милан Радомир, подсетивши на податак да је Чуруг, осим Порфирија, дао још двојицу епископа, током 19. века.

Други наш саговорник додаје да је најстарији син почившег Радивоја и Радојке Перић, кроз читаву своју младост и одрастање, био за пример у сваком погледу.

– Наш Чуруг није заборавио. Често је долазио да обиђе мајку и увек, онако непосредно и отворено, разговарао са људима. Био је увек пријатан саговорник, са свима, а многи су у Чуругу били духовно везани за њега.

Док смо разговарали са мештанима, са торња Храма Вазнесења Господњег, из 1862. године, зачуло се звоно тешко пет тона, које се оглашава поводом најсвечанијих догађаја. Јуче је звонило у част новог патријарха.

БОЖЈА ВОЉА

МОНАСИ братства манастира Ковиљ с великом радошћу примили су вест о избору свог донедавног духовника за патријарха. Они кажу: „Све што је у Божјим рукама, то је добро.“

Школа у коју је ишао патријарх / Фото Н. Карлић

ЗАЈЕДНИЦА „ЗЕМЉА ЖИВИХ“

КАО игуман манастира Ковиљ код Новог Сада, у који је постављен 1990. године са благословом Његовог преосвештенства епископа бачког Иринеја, Порфирије се ангажовао у лечењу болести зависности, па је у манастиру 2005. године основао терапијску заједницу „Земља живих“. Овај пројекат и даље живи, а током 16 година рада, кроз терапијску заједницу је прошло скоро четири хиљаде људи.

Заједница „Земља живих“ помоћ у лечењу зависницима пружа у својим рехабилитационим центрима на Ченеју и у Вилову код Титела. „Земља живих“ има споразуме са министарствима здравља и унутрашњих послова, као и са Српским лекарским друштвом, а значајну подршку пружају јој градови Нови Сад и Београд.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име