Битка код Кане се одиграла у доба Другог пунског рата године 216. пре нове ере између римске војске под конзулима Гајем Теренцијем Вароном и Луцијем Емилијем Паулом на једној, и картагинске војске под Ханибалом на другој страни

Упркос бројчаној слабости, Ханибал је успео да готово потпуно уништи римску војску и нанесе Римљанима невероватан пораз. Антички извори наводе да је у граду тада проглашена свенародна жалост с обзиром да није било породице чији члан није погинуо код Кане.

Како се све одиграло?

Пре самог почетка рата, Ханибал је закључио како Картагина нема шансе за победу уколико не успе да отклони оно што је представљало главну римску предност – већи број људи и хране.

Рат се, стога, морао водити у самој Италији, а Ханибал је, како би избегао надмоћну римску морнарицу, осмислио план према коме се она морала напасти преко копна. Прешао је Пиринеје и Алпе и рат довео на територију Европе. Тај је маневар потпуно изненадио Римљане, и након тога Ханибал је неколико пута успевао да их добије на бојном пољу.

Ипак, римске су снаге тог 2. августа 216. године пре нове ере, када се према античким изворима битка одиграла, биле многобројније и боље распоређене. Картагинска војска је, пак, била бројчано слабија и далеко хетерогенија.

А онда је Ханибал још једном показао своје невероватно војно умеће. Уместо да се директно сукоби са бројнијим Римљанима, он је своје војнике потерао на крила противника.

Овај маневар данас је познат као “двоструки обухват” и изводи се тако што се непријатељ подсакне да ослаби властите бокове, односно да се разним триковима сакрије концентрација снага на властитим крилима које тако стичу надмоћ над непријатељем. Крајња сврха маневра јесте натерати непријатеља да се брани са три стране и да не може да дође до појачања, све док се на крају не опколи и не уништи.

Битка која је ушла у легенду

Маневар је Ханибалу у потпуности пошао за руком. Његових 56 хиљада ратника је уз минималне губитке потпуно уништило римску војску од преко 86 хиљада легионара. Све до пропасти Римског царства важила је за најтежи пораз Римљана у њиховој целој историји.

Битка код Кане се често наводи као најблиставије достигнуће Ханибалове војне каријере. Стекла је положај једне од најпознатијих битака антике и војне историје уопште.

 

 

istorijskizabavnik.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име