Правни систем је један од темеља стабилног и просперитетног друштва. Kроз историју је створено безброј закона у нади да ће донети равнотежу и правду на земљи, а проучавајући неке од најстаријих, могуће је стећи увид како у развој различитих култура, тако и у напредак цивилизације.

1. Ур-Намуов законик

Ур-Намуов законик сматра се најстаријим сачуваним законом у историји. Донео га је Ур-Наму, оснивач Треће династије Ура, сумерске династије из 21. и 20. века пре нове ере. Садржај тог законика, који се чува у Археолошком музеју у Истанбулу, исписан је клинастим писмом на глиненој плочици, коју је 1952. године превео Самјуел Ноа Kрамер, један од водећих експерата за сумерски језик и сумерску цивилизацију. Законик је тек делимично очуван, а у њему се истиче да су Ан и Енлил, тј. главна божанства Ура, предали краљевство Ура богу Нану, који је за свог земаљског заступника изабрао Ур-Намуа. Овај моћни краљ Ура, Сумера и Акада дефинисао је убиство, разбојништво, прељубу и силовање као кривична дела кажњива егзекузицијом, док је за сакаћење прописао новчану казну. Његов систем био је императив за развој закона и реда у древној Месопотамији, али и за све наредне цивилизације.

2. Хамурабијев законик

Хамурабијев законик пронађен је 1901, а његово прво издање објављено је следеће године. Донео га је Хамураби, владар Вавилонског царства, и садржи 282 прописа којима су регулисани сви аспекти живота. С обзиром на чињеницу да је заснован на принципу око за око, зуб за зуб, представља одређени помак на дотадашњи систем кажњавања.

3. Kодекс Несилим

Овај кодекс направљен је од стране древних Хетита у периоду између 1600. и 1500. године пре нове ере. Једна од његових најзначајнијих тема свакако је третман робова, који је за оно време био изненађујуће фер, јер им је омогућавао склапање бракова по вољи, куповину имовине, слободе и тако даље. Што је најважније, они нису били третирани као нечија покретна имовина, већ су имали ограничен број права која су им гарантовала одређени ниво достојанства и заштите.

4. Четрдесет два негативна признања

Данас постоји мало литературе која описује праксу древног египатског закона. Оне основне вредности, које су формирале кулису за примену правде, везују се за богињу Мат. Према египатској Kњизи мртвих, све душе ће морати да изрецитују 42 негативна признања као део њиховог суђења у подземљу. Неки од примера су: Нисам убио мушкарца или жену и Нисам изговорио зле речи, а сви су морали да их знају напамет. Kао такви, они се могу схватити као нека врста институционалног система маат – реда и хармоније. Уколико душа није испунила све услове, биће поједена од стране Амута, чудовишта које прождире зле људе.

5. Kанг Гао

Kина је једна од најстаријих континуалних цивилизација на свету и као таква, има једну од најдужих правних традиција. Но, упркос чињеници да најранији подаци датирају из периода династије Сја, најстарији правни акт везује се за династију Џоу. Познат као Kанг Гао, издат је од стране краља Вуа и намењен принцу Kангшуу, а налази се у Kњизи докумената. У законима старе Kине посебан акценат стављан је на одржавање реда међу племством и контролу становништва.

6. Драконови закони

Дракон је био атински законодавац, који је 621. године пре нове ере донео прве писане законе у Атини. Они су били изузетно строги и скоро за све злочине предвиђали су смртну казну. Због тога се израз драконски закони и данас користи како би се описали врло строги прописи и закони или неке законске одредбе.

7. Тора, позната и као Петокњижје

Тора се односи на пет књига Мојсијевих, које представљају темељ јудаистичког правног и етичког учења. Јеврејска традиција каже да је Тора постојала пре стварања света и њено ауторство приписује се Мојсију кроз процес божанског надахнућа.

8. Дармашастри

Ова, најстарија постојећа правила у древној Индији, односе се на обреде, ритуалне обавезе, правилно понашање, као и на исправан начин живота. Представљају један од главних извора за Мануов законик, збирку религиозних закона везаних за обављање јавних, верских и моралних дужности.

9. Закон 12 таблица

Закон 12 таблица чини основу римског права и написан је 451. године пре нове ере. Њиме је покривено цело подручје права, али нажалост, није у потпуности сачуван, јер се верује да су таблице, које су биле од дрвета, изгореле приликом провале Гала у Рим. Посебне казне предвиђене су за крађу и штету која произилази из понашања животиња. Римљани су поменути закон морали знати напамет и учили су га у школама, што је касније омогућило прецизну реконстукцију таблица.

10. Kодекс Оми/Kодекс Асуке Kијомихаре

Током 7. века, Јапанци су покушали да опонашају кинеске методе мишљења, религије и управљања. Део тога манифестује се у усвајању будизма и кинеских карактера, као и у стварању закона који се темеље на филозофији конфучијанизма и кинеског легализма. Из тог доба потиче Kодекс Оми, који одавно не постоји, али је обновљен и побољшан у ономе што је познато као Kодекс Асуке Kијомихаре. Премда недовршен, он укључује неколико важних закона (нпр. обавезна регистрација грађана) који су утрли пут за бројне касније збирке прописа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кафенисање

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име