Иако највећи број људи никада није ни чуо за ову древну принцезу, реч је била о моћној и веома утицајној владарки, значајној толико да добије свој портрет и у историју уђе као прва Српкиња чија је слика сачувана.

Најстарији портрет српске жене датира из 12. века, тачније из 1137. године. У питању је портрет Марије од Знојма, српске племкиње познате и као Марија Вукановић настао три деценије пре појаве династије Немањић у средњовековној Србији.

Марија Вукановић Пшемисл је била српска принцеза и чешка кнегиња. Била је ћерка рашког великог жупана Уроша I Вукановића и супруга Конрада II од Знојма.

Име Маријине мајке није познато, иако се у неким српским родословима помиње да је у питању била француска принцеза Ана или Катарина. Западни извори не помињу овакав брак па није сигурно колико је овај податак истинит.

Њена браћа су била каснији велики жупани Урош II, Белош и Деса, а њена сестра је била мађарска краљица Јелена.

Управо Јеленин положај и моћ коју су она и њен и Маријин брат Белош имали у тадашњој краљевини Мађарској, утицали су на чешког војводу Собјеслава I да посредује у склапању брака између Марије и Конрада II од Знојма.

Чешки владар био је одушевљен лепотом своје младе супруге. У склопу прославе венчања, Конрад је ротонду Свете Катарине у Знојму доградио и осликао, о чему сведочи и сачувани натпис на латинском језику. У њој је данас очувана ктиторска композиција око лучног улаза у апсиду, на којој су представљени он и Марија, окренути једно ка другом.

Иако политички склопљен, чини се да је брак Марије и Конрада био срећан и складан. Пар је имао бар троје деце – Ернеста, који је преминуо 1156. године, Конрада II који је био кнез Знојма, моравски маркгроф и чешки војвода и Јелену, која је била пољска кнегиња и супруга Казимира II Пјаста.

Не зна се када је Марија преминула, али је то било после 1189. што значи да је за бар две деценије наџивела супруга који је преминуо 1161. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име