Црква где су крштени синови Стефана Немање, Вукан, Стефан (Првовенчани) и Растко

На узвишењу  у Новом Пазару налази се најстарији споменик црквене архитектуре у Србији, посвећен Светим апостолима Петру и Павлу. Претпоставља се да је ова црква изграђена у IX веку на темељима још старије богомоље која је ту постојала још у VI веку.

„Овде су крштени синови Немањића, Вукан, Стефан (Првовенчани) и Растко. Стефан Немања овде је одржао два државна сабора од којих је посебно значајан онај из 1196. године када се одрекао престола. У овој цркви се замонашио, и одавде је отишао прво у Студеницу а затим и на Свету гору.

У овој старој богомољи која одолева вековима, заиста су исписане неке од најбитнијих страница српске историје“, рекао је за РИНУ протојереј ставрофор, старешина Петрове цркве у Расу Томислав Миленковић.

Црква Светих апостола Петра и Павла у Расу једна је од ретких саграђена у том периоду, а да има кружну основу. Унутар зидина налазе се изузетно важне средњовековне фреске и живопис у у четири слоја. Због своје величанствене архитектуре уписана је на УНЕСKО листу светске баштине, а у Србији је под строгом заштитом.

„Ова црква била је седиште рашких епископа, а касније и рашких митрополита који су одавде столовали. Окружена је православним гробљем, а надгробни споменици представљају најубедљивије сведочанство о животу и деловању људи у прошлости.

Током године ову светињу обиђе велики број верника, али и туристичке групе из иностранства. Јако је важно да и наш народ зна своју прошлост, јер само тако може да има и добру будућност“, каже Миленковић.

На локалитету где се налази црква рађена су бројна археолошка истраживања. Пронађен је зид из доба Немањића, а овде су на најбољи и најрепрезентативнији начин представљени споменици Студеничке школе.

Током ископавања у непосредној близини Петрове цркве половном прошлог века откривено је и велико благо познато као „новопазарски налаз“. Претпоставља се да је реч о једном гробу, при чему је уз покојника било сахрањено и све његово богатство.

 

lepotesrbije

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име