На пути између Вршца и Беле цркве налази се 40 метара високо брдо, знано као Жидовар. Необичан назив забележен је још у доба ослобађања од Турака. Тумачи се као место где су били Јевреји “Жидови” или неки људи који су подсећали на њих. То су само нека од тумачења. Овај локалитет је од изузетног значаја за археологију и историју. И сматра се да се овде налази најстарија хришћанска црква на свету, а ево и зашто се тако мисли!

Новим археолошким истраживањима дошло је до сазнања да је на врху брда постојало Гумно– место где се врши жито. А гумно је одувек на нашим просторима тумачено као свето место, што је логично јер је жито било основна намирница у исхрани. На гумну су још од праисторијских времена грађени храмови. Тако да и један од могућих назива за ово брдо може да потиче и од жетвар.

Жидовар је вишеслојан локалитет и самим тим поседује значајне податке из више епоха прошлости. Најмлађи слој је из И века наше ере, и управо у том слоју је пронађено нешто необично- грађевине великих димензија прекривене белим кречњаком, што значи да су то биле репрезентативне грађевине тј грађевине које су служиле у обредне сврхе и нису биле намењене за становање.

Оно шта је у њима нађено је одушевило наше археологе. Нађена је велика количина сребрног накита и делови раскошне ношње. Најважније од свега јесу биле богато украшене сребрне копче које су помоћу аналогије повезане са сличним налазима из суседне Румуније, које су научници окарактерисали као делове свештениче ношње. Међу налазима био је и велики број сребрних кутија. Само је једна пронађена цела, која је била богато украшена и са амблемом крста на поклопцу- крст на налазу чак из И века. У кутију су се налазила два бронзана прстена, један већи и један мањи. На једном прстену су забележене 3 гравуре: риба, добри пастир и палмина грана. Што значи да риба представља Исуса Христа, пастир и палмина грана симбол раја. Што значи да је ово најстарије прстење са симболима хришћанства. Следеће питање које се поставља јесте то: чему су служила ова два прстена од бронзе и зашто баш од ове легуре?

Наиме бронза се састоји од калаја и бакра. Бакар је после злата, први метал који су људи упознали и користили. Црвене је боје, такође везује се за планету Марс, а Марс је древни бог рата, повезан са мушкошћу и великом енергијом. Калај је с друге стране беле боје, боје Месеца и млека и повезан са женственошћу. Дакле у бронзи је спој мушког и женског принципа.

Још једна важна ствар је у вези бакра је та да је непоуздан метал и у додиру са земљом, влагом он кородира исто тако као и човек враћајући се у земљу којој и припада, док калај на температури већој о д 13 степени , задржава своју металну форму, али на температури нижој од поменуте долази до ткз. калајне”куге” гуди сјај и лепоту и лагано се распада. Као и жена која сија када је грије љубав, а када је усамљена чезне за топлином и нежношћу. Као појединачни елементи бакар и калај су непостојани и сами себи недовољни да би опстали у свету. Међутим када се споје у светој легури бронзе, односно светој тајни брака, они стварају један нови материјал који има потпуно друга својства, трајност и снагу. Тако да су наши археолози пронашли НАЈСТАРИЈЕ ПАР ХРИШЋАНСКИХ ВЕНЧАНИХ ПРСТЕНОВЕ НА СВЕТУ!

najstarija-hriscanska-crkva-jpg-1

Поред овога нађени су многобројни бријачи за косу-што указује на обред крштења. Тако да се наши археолози могу похвалити да су пронашли најстарију примитивну хришћанску цркву у свету. Цела ова прича се поклапала са Посланицама апостола Павла, који проповеда да је апостол прошао кроз наше крајеве и поставио прве епископе њиховим тадашњим станарима, која стандардна наука назива Илирима.

 

 

srbinaokup

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име