Crkva se nalazi u Gruziji i sagrađena je u devetom veku, a poslednji monasi su je napustili 6 vekova kasnije.

Na vrhu prirodnog krečnjačkog monolita koji nosi naziv „Katski stub“, nalazi se više od 1000 godina stara crkva Maksima Ispovednika. Ovaj jedinstveni objekat na nekih 40 metara visine vekovima je privlačio pustinjake u potrazi za mirom i jedinstvom sa Bogom.

Crkva se nalazi u Gruziji i sagrađena je u devetom veku, a poslednji monasi su je napustili 6 vekova kasnije, da bi je prvi sledeći čovek posetio tek 1944. godine, odnosno 5 vekova nakon napuštanja.

 

Katski stub, ili Stub života, kako ga meštani zovu, obavijen je misterijom i legendom. Detaljna istraživanja ovog lokaliteta izvršena su tek u periodu između 1999. i 2009. godine kada su proinađeni i zapisi iz 13. veka koji dokazuju da je manastir u to vreme još uvek bio naseljen.

Religijska svrha objekta oživela je tokom 90ih kada su se vratili monasi, a država Gruzija pokrenula program restauracije.

Kamena srednjovekovna crkva na vrhu pominje se samo jednom u dokumentima, a nikome nije jasno kako su monasi uspevali da dođu do ove nepristupačne građevine. Tokom arheoloških iskopavanja pronađen je skelet poslednjeg monaha koji je živeo u crkvi, a otkriven je i vinski podrum.

Danas u crkvi živi samo jedan monah – Maksim Kvataradze koji je tu došao 1995. godine od kada vodi asketski, usamljenički život.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime