Црква се налази у Грузији и саграђена је у деветом веку, а последњи монаси су је напустили 6 векова касније.

На врху природног кречњачког монолита који носи назив „Катски стуб“, налази се више од 1000 година стара црква Максима Исповедника. Овај јединствени објекат на неких 40 метара висине вековима је привлачио пустињаке у потрази за миром и јединством са Богом.

Црква се налази у Грузији и саграђена је у деветом веку, а последњи монаси су је напустили 6 векова касније, да би је први следећи човек посетио тек 1944. године, односно 5 векова након напуштања.

 

Катски стуб, или Стуб живота, како га мештани зову, обавијен је мистеријом и легендом. Детаљна истраживања овог локалитета извршена су тек у периоду између 1999. и 2009. године када су проинађени и записи из 13. века који доказују да је манастир у то време још увек био насељен.

Религијска сврха објекта оживела је током 90их када су се вратили монаси, а држава Грузија покренула програм рестаурације.

Камена средњовековна црква на врху помиње се само једном у документима, а никоме није јасно како су монаси успевали да дођу до ове неприступачне грађевине. Током археолошких ископавања пронађен је скелет последњег монаха који је живео у цркви, а откривен је и вински подрум.

Данас у цркви живи само један монах – Максим Кватарадзе који је ту дошао 1995. године од када води аскетски, усамљенички живот.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име