У срцу Истре, Хрватске, скривен је драгуљ међу градовима – Хум, који се поносно назива најмањим градом на свету. Са својим јединственим шармом и богатом историјом, Хум привлачи посетиоце ….

Хум је средњовековно насеље у Истри са само 20 до 30 становника. Налази се на врху брда на надморској висини од преко 1000 метара и има предиван поглед на густу шуму и пространу долину.

Окружен је зеленим пејзажима, виноградима и шумама, пружајући спектакуларан поглед на околину. Град је смештен у унутрашњости Истре, близу познатих дестинација као што су Мотовун и Бузет.

Према легенди, Хум су давно изградили дивови који су мислили да су пронашли прилично леп део света и одлучили да тамо саграде куц́е, коначно саградивши Хум када им је понестало великог камења и морали су да се снађу са мањим.

Основан у 11. веку, Хум је настао као одбрамбена тврђава која је штитила локално становништво од најезде непријатеља. Са временом се развио у живописно насеље које данас чини неколико камених кућа, поплочаних улица и тргова, дајући му јединствен карактер средњовековног градића.

Оно што чини Хум посебним је његова мала величина. Град има свега неколико стотина метара дужине, са уским улицама које воде до главног трга. Поглед са зидина старог града открива импозантан крајолик, док се уске уличице стапају са природом која их окружује.

Један од најзначајнијих споменика у Хуму је црква св. Јеронима, која потиче из 12. века. Ова црква чува драгоцен олтар из 12. века и фреске које сведоче о историји града. Посетиоци такође могу истраживати локални музеј, који пружа увид у богату прошлост града кроз експонате и артефакте.

Хум је такође познат по “Књизи Хумских Мртвих” или “Глагољашком Мисалу”, једном од најстаријих сачуваних хрватских књижевних дела. Овај драгоцени рукопис датира из 11. века и чува се у Државном архиву у Ријеци.

Хум је познат и по производњи биска, традиционалног истарског ликера од меда и биља. Сваке године у Хуму се одржава Фестивал биска, на коме се бирају најбољи произвођачи овог пића

Посетиоци који дођу у Хум могу уживати у аутентичном искуству истарске кухиње. Ресторани нуде традиционална јела попут истарских пршута, домаћих сирева и тартуфа, чиме се истиче богатство локалних укуса.

Иако је Хум мали, његов шарм, историја и природна лепота чине га незаборавним местом за посету. Град је идеалан за путнике који желе побегнути од ужурбаности великих градова и искусити мир и тишину средњовековног амбијента. Хум је попут живог музеја који оживљава прошлост и пружа јединствену перспективу на живот у прошлим вековима.

 

 

 

zanimljivostidana

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име