У клисури реке Моравице, на надморској висини од 660 метара и на стрмој стени налази се најмања црква у Србији, испод које је смештена археолошка ископина Kула Градина која датира још из 13. века.

До ове светиње, са које се као на длану види пола Западне Србије води само једна уска и камена стаза, међутим и поред тога најмања црква у Србији не оскудева у посетама.

Наиме, цркву Светог Илије на Градини годишње посети неколико хиљада верника. Постоји већ неколико векова и за време турске владавине представљала је једино место у том крају на ком се чувало српство и вера у Бога.

„Србија је робовала под Турцима пет векова, а за све то време наш народ је успео да сачува хришћанство управо молећи се у неприступачним црквама, које су одолевале непријатељској руци. Често се дешавало да хајдуци пред налетима Турака, на рукама и коњима пренесу остатке цркве са једног на друго брдо и управо захваљујући њиховој сналажљивости очувана је вера“, изјавила је етнолог Снежана Ашанин.

Црквица Светог Илије малих је димензија, зидови су окречени у бело, а на крову који је направљен од тесаног камена и даље на месту стоји накривљени крст, упркос свим ветровима и громовима. У унутрашњост воде масивна храстова врата, а у ову духовну кућу у исто време могу ући само два верника јер места више нема.

„То што је ова црква изузетно мала, не умањује њену вредност. Њена симболика и значај су изузетно велики и исти као што га имају веће религијске грађевине. Људи су се ту молили Богу за здравље и срећу својих породица у изузетно тешким условима“, нагласила је Снежана.

У њој се два пута годишње одржава богослужење на Беле покладе, Илиндан . Kада се стрмом стазом стигне до светиње, верници би требало три пута да обиђу око цркве, а према народним веровањима онај ко је грешан не би требало да се упусти у ову авантуру, јер може да падне у понор.

У самом подножју црквице налази се археолошка ископина Kула Градина која датира још из 13. века, а представљала је и војно утврђење јер због свог географског положаја није била лак плен непријатељу.

 

 

 

 

Рина

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име