Било да спавају дубоким сном или лава избија из њих, ови вулкани редовно привлаче посетиоце из свих крајева света.

Kелимуту, Индонезија

vulkan kelimutu

Три фасцинантна кратера овог вулкана с разлогом непрестано привлаче бројне научнике и туристе – један је смарагдно зелене боје, други тамно црвен, а трећи црн. Ове чудесне боје узрокује хемијска реакција која настаје при контакту вулканских гасова са минералима у језеру.

Санторини, Грчка

grčka

Најпознатије по белим кућицама и шареним крововима, ово место остатак је вулканске калдере настале 1600 година пре Христа, када је једна од највећих ерупција у историји разорила највећи део острва. У центру калдере данас се налази ненасељено острво Неа Kамени које годишње посети на хиљаде туриста.

Kилиманџаро, Танзанија

tanzanija

Смештена између Танзаније и Kеније, највиша афричка планина један је од омиљених изазова авантуриста, а мало ко зна да је уједно реч и о највишем вулкану на овом континенту. Његова два кратера Маванези и Шира временом су нестала, док је Kибо и даље активан, испуштајући с времена на време пару и гасове. Они који одлуче да се попну на вртоглавих 5.895 метара надморске висине биће суочени са драматичном променом температуре, с обзиром на то да у подножју она износи 35 степени Целзијусових, а на највишем врху Ухуру -15.

Нгоронгоро кратер, Танзанија

tanzanija

Око 200 километара западно од Kилиманџара налази се вулкан који је био висок између 4.500 и 4.800 метара, пре него што се сам од себе урушио. Широк 22.5 километара у пречнику и дубок 610 метара, Нгоронгоро је данас највећи кратер на свету и крајње јединствено станиште дивљег живота – водопади који се сливају низ калдеру наводњавају зелене пашњаке и формирају малена језера на дну које насељавају лавови, нилски коњи, буфала, зебре, гнуи и носорози.

ФУЏИ – Јапан
japan

У питању је национални симбол Јапана и један од најпознатијих симетричних стратовулкана на свету. У подножју планине налази се шума, а измаглица и мистични амбијент већ вековима уназад распирују машту и инспиришу уметнике – бројне јапанске народне легенде описују демоне и гоблине који одатле вребају.

Мајон, Филипини

filipini

Смештен 450 километара југоисточно од Маниле на острву Лузон, Мајон је најактивнији вулкан на Филипинима. Снажна ерупција у септембру 2014. године приморала је на хиљаде становника на евакуацију. Мајон је такође стратовулкан, стрма купа коју су формирали бројни слојеви лаве која се изливала, захваљујући чему је вулкан тако симетричан.

Kилауеа, Хаваји

vulkan kilauea

Овај вулкан прославила је управо његова активност, захваљујући којој настају пејзажи који изгледају као да потичу са неке друге планете. Kилауеа непрестано еруптира још од 1983. године, па се лава слива право у море, стварајући необичне камене форме и велике облаке дима.

Мауна Kеа, Хаваји

havaji

С друге стране, вулкан Мауна Kеа стар је око милион година, и у фази мировања. Достиже 4.205 надморске висине, а на његовом врху налази се смрзнуто језеро које је могуће обићи једино десеточасовним пешачењем.

 

 

 

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име