Да ли сте се икада запитали док сте слушали или читали неку песму, која је песма најдужа на свету? Песме су један од најстаријих и најпопуларнијих начина изражавања људских осећања, мисли и идеја. Оне могу бити кратке или дуге, једноставне или сложене, забавне или озбиљне. Па..онда…која је најдужа песма на свету? То баш и није лако питање, јер постоје различити критеријуми за мерење дужине песме, као што су број речи, број стихова, време трајања или број страница.

У овом чланку ћемо покушати да дамо неке одговоре на основу различитих извора.

Најдужа песма по броју речи

Ако меримо дужину песме по броју речи, онда је најдужа песма на свету вероватно “Махабхарата”, епска песма из древне Индије, која има око 1,8 милиона речи. Махабхарата је огромно дело које садржи приче о митолошким јунацима, боговима, ратовима, љубави, моралу и филозофији. Сматра се једним од најважнијих дела светске књижевности и културе.

Најдужа песма по броју стихова

Ако меримо дужину песме по броју стихова, онда је најдужа песма на свету вероватно Shahnameh, епска песма из Персије, која има око 60.000 стихова. Shahnameh је ремек-дело персијског песника Фердоусија, који је живео у 10. и 11. веку. Он је у својој песми описао историју и легенду Персије, од стварања света до исламског освајања. Shahnameh је извор националног поноса и идентитета за ирански народ.

Најдужа песма по времену трајања

Најдужа песма икада званично објављена, с друге стране, тек треба да постигне такав мејнстрим успех – можда зато што је дуга 138 сати, 41 минут и 20 секунди. Писац и музичар по имену др Џагадиш Пилаи, из Варанасија у индијској држави Утар Прадеш, освојио је титулу 5. марта 2023. својом композицијом и снимком једне епске песме засноване на песми Шри Рам Чарит Манас из 16. века. Песма садржи свих 15.000 и више стихова песме на авади језику, верзији хиндског. За слушање од почетка до краја потребно је више од пет дана.

Пилајево достигнуц́е је превазишло претходног рекордера, „Успон и пад Босанове“, јер је пре ове горе поменуте песме најдужа песма на свету била ”The Rise and Fall of Bossanova”, савремена песма из 2016. године, која траје 13 сати, 23 минута и 32 секунде. Ова песма је дело британског композитора и музичара П. Ц, који је користио електронске звуке и ритмове да створи експерименталну и хипнотичку музику. Он је рекао да је његов циљ био да направи најдужу песму на свету која је и даље слушљива и занимљива.

Најдужа песма по броју страница

Ако меримо дужину песме по броју страница, онда је најдужа песма на свету вероватно “Тхе Сонг оф тхе Нибелунгс”, епска песма из средњовековне Немачке, која има око 2.400 страница. Ова песма је настала у 13. веку и представља једно од најзначајнијих дела немачке књижевности. Она говори о авантурама и судбини немачких јунака, као што су Сигмунд, Сигфрид, Брунхилда и Кримхилда, који су повезани са нордијском митологијом и историјом.

Као што смо видели, најдужа песма на свету може се одредити на различите начине, у зависности од тога шта сматрамо мером дужине. Међутим, без обзира на то који критеријум користимо, можемо рећи да су све ове песме изузетна дела људске креативности, маште и културе, која заслужују наше дивљење и поштовање.

 

 

 

 

zanimljivostidana

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име