Највећи лопов крајем у Србији крајем 19. века био је извесни Вујица Новица Грујић, рекордер по броју крађа, али и боравка у затвору.

Пореклом је био из села Треботин код Крушевца. На Грујићев криминал упозоравала је и тадашња полиција. На фотографији, која је објављена 1897. године, наводи се да је на њој „окорели зликовац, који је небројено пута падао у затвор за иступна дела“.

– Два пута је судски осуђиван: први пут пре шест година, на три месеца за крађу новаца Анти Нешићу из Ритопека, а други пут, прошле 1896. године, на шест месеци затвора, опет за крађу новаца једном трговцу крајишнику – наводи се у „Полицијском гласнику“ 1897.

– Родом је из Треботина среза расинског округа крушевачког, стар око 32 године, зна занат абаџиски, али га не ради. Нема сталног места пребивања, али најрадије живи у Београду. Кад га одавде полиција протера, иде по вашарима.

У полицији су навели да је Мурга познати свим важнијим „кесарошима“ и да се обично представља као радник. То му је био и „модус операнди“.

– Тако је обмануо оног трговца крајишника: погодио се био с њиме да истовари сплав, па пошто је изнео неколико дасака, промерио је ситуацију и „дигао“ око 700 динара –

стоји у извештају. – На два дана после те крађе ухваћен је у селу Болечу два сата удаљеном од Београда.

Осим фотографије, у упозорењу су назначене и неке физичке карактеристике криминалца, како би га јавност боље препознала. Подвучено је и да „тепа кад говори“.

– На левој руци више шаке има белег од чира, а на левој нози од посекотине, корача тромо

– објављено је у „Полицијском гласнику“. – Пре неколико дана опет је ухваћен и од стране топчидерске полиције иступно кажњен на десет дана затвора, а по издржавању, кроз дан – два биће протеран у Крушевац.

Даља судбина једног од највећих џепароша Србије на прелазу два века остала је мистерија.

 

 

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име