У ноћи између трећег и четвртог марта 2004. године избио је пожар у манастиру Хиландар. Тада је унишено више од половине манастирских зидина. Већ 17 година траје велика акција обнове Хиландара

Најпре је замишљено да радови буду готови до 2022. године, а да ли ће то заиста бити тако и колико је пандемија омела радове.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а,Миливоје Ранђић, директор Задужбине манастира Хиландар у Београду, истакао је да су процене биле да ће се много брже завршити обнова. Време је донело свој изазов, економску кризу, Грчка је била погођена кризом и престала је да помаже материјално, колико је помагала у првих пар година. Хвала богу, Република Србија је све време ту да помогне.

„Прошле године су радови почели тек у јуну месецу. Очекујемо да се обнова заврши током 2023.године, уз нашу дубоку жељу”,рекао је Миливоје Ранђић.

Колико на радове утичу и специфични услови живота, јер на Хиландару нема струје, нема копнених путева.

„Света гора је полуострво, али је тај део затворен и можете само бродом да дођете. Света гора је самоуправни део Републике Грчке и на њој важе посебни прописи, пре света Светогорски статут, званични документ Републике Грчке.Тамо је све организовано према монашком животу. Монашка аутономија је нјстарија демократија у Европи, и све мора бити усклађено са тим прописима и правилима живота”,истакао је Ранђић.

Шта је највећи изазов?

„Увек је највећи изазов било снабдевање. Има дана када брод не може да пристане у луку због таласа. Избор радника који су обучени за врсту посла”, истакао је Миливој Ранђић, директор задужбине манастира Хиландар.

Пожар је прогутао северну половину манастира, шест конака је изгорело, од постојећих девет. Од тога што је остало, то су зидине. Био је разорнији од пожара у Нотр Даму, јер је онемогућио живот бртства. Богу хвала да нико није страдао, као да није страдала ни ризница, ни црква. Овако великих радова није било у Хиландару од 14. века.

Манастир Хиландар је добио похвалу за бригу о наслеђу и та санација манастира ће довести до старе визуре манастира Хиландар.

Људи који су помогли реконструкцију манастира Хиландар

„То су десетине хиљада људи. Током 2004. и 2005. године имали смо школска оделења, где су се дечица уписивала и сакупљала прилоге, дијаспора и помоћ је стигла са свих страна. Али када се неки подухват продужи,морате се и додатно трудити, али је суштина што је Република Србија све време ту. Хиландар је установа која од 1198. године има непрекидни континуитет до данас.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име