Жене као инспирација великих српских писаца. Највеће љубави Бранка Радичевића, Ђуре Јакшића, Јована Дучића, Бранка Ћопића и Симе Пандуровића

Од давнина, највећи писци су своје песме посвећивали женама у које су били заљубљени. У својим делима описивали су љубавни плам, чезњу, уздахе и сузе које су настале услед неузвраћене љубави.

Срце Бранка Радичевића освојила је прелепа Мина, седмо дете Вука Kараџића. Задивљени њеним образовањем, личношћу, талентом, лепотом, многи мушкарци су тежили да је освоје. Мина је била талентована сликарка и песникиња, а Бранко сиромашни студент у Бечу. Бранко умире у 29. години живота, а само 5 година након његове смрти Мина се удала за оснивача катедре за српски језик, историју и књижевност на београдском Лицеју, Алексу Вукомановића.

Kњижевнику без занимања, коме је Скадарлија била дом, Ђури Јакшићу, срце је освојила крчмарева кћи Мила.

“Није јој никад ништа казао, али кад му је била празна чаша, није хтео да га друга послужи, чекао је док Мила прође поред стола, па јој је ћутећи додао чашу. А када му је она донела пуну бледога иђошкога рампаса, он јој је погледао дубоко у очи, погледао и испио чашу до дна” – тим рецима је Нушић описао љубав Ђуре Јакшића према Мили.

Мила никада Ђури Јакшићу није узвратила љубав. Говорила је да је песник и пијаница. Ђура Јакшић се оженио Тином, а Мила се удала за другог. Ђура Јакшић посвећује Мили песму са истоименим називом.

“Ана точи, Ана служи,
Ал’ за Милом срце тужи.“

Јован Дучић, међу српским писцима познат је као велики заводиник. Преотео је вереницу свом пријатељу и колеги Алекси Шантићу. Након одласка у дипломатију, прекида сваки контакт са том девојком и истовремено губи њу, али и доброг пријатеља Алексу Шантића. Прва, велика љубав Јована Дучића је Мага Николић Живановић. На њен захтев урезане су следеће речи на њеној надгробној плочи: “Мага Николић Живановић, 1874-1957, сама песник и песника Јове Дучића прво надахнуће”.

Јован Дучић се никада није женио, а у стопу су га пратиле приче о многобројним аферама и ванбрачној деци.

Љубав Бранка Ћопића била је педијатар, Богданка Цица Илић. Она је била његова највећа подршка и најстрожи критичар.

Сима Пандуровић је овим речима описао своју вољену супругу:

“… Kрајем те године сам се верио са девојком коју сам тајно већ волео и коју сам често уплитао у своје стихове. Била је то најмлађа кћи адвоката Милошевића, она девојка бисерних очију, грациозна, озбиљна и елегантна, коју сам примећивао покаткад на забавама или на улици…”

Њој је посветио и ове стихове:

“Њихов сјај је био плав,
мутан и чедан,
Сјај морем скривене,
скупоцене шкољке…”

 

Јована Станковић

 

Башта Балкана

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име