Током људске историје, масовних миграција је било пуно, али две су упамћене као најбројније. Због насиља, подела и тешких животних услова, становници две земље су кренули у потрагу за светлијом будућношћу.

Током људске историје, масовних миграција је било пуно и није лако са сигурношћу утврдити која је била највећег обима. Ипак, најчешће се помињу две велике миграције становништва које су нам познате као Подела Индије и Италијанска дијаспора. Подела Индије се генeрално сматра највећом миграцијом, али тачни бројеви нису утврђени. Италијанска дијаспора је највећа до сада документована миграција у историји човечанства

Подела Индије

Британска Индија је 1947. године подељена на Индију и Пакистан, након доношења акта од стране Парламента Уједињеног Kраљевства. Данас су то три независне државе: Република Индија, Исламска Република Пакистан и Народна Република Бангладеш. Током поделе Индије, дошло је до подела у две провинције, Бенгалу и Панџабу, првенствено на верској основи односно према томе да ли је неко муслиман или не.

Није само народ био подељен, већ и војска, морнарица и државне службе. Услед ове одлуке, између 10 и 12 милиона људи је емигрирало, што је изазвало огромну избегличку кризу у региону. Овај број избеглица је званично документован, али се верује да ја прави број много већи.

Такође, процењује се да је два милиона људи убијено током миграције. Овај историјски период обележен је екстремним насиљем, а напетост у односима Индије и Пакистана и даље постоји. Међусобни односи ове две земље се ни данас нису поправили, што је последица масовне миграције становништва и раздора који је до ње довео. Годинама касније, Бангладеш се отцепио од Пакистана али се тај догађај не сматра делом масовне миграције.

Италијанска дијаспора

Термин Италијанска дијаспора користи се да опише масовно исељавање Италијана из своје родне земље. У италијанској историји разликују се два велика таласа миграције становништва. Први је започео 1880. године и трајао 30 до 40 година. Са успоном фашизма, исељавање је привремено заустављено.

Највећи разлог за напуштање домовине било је сиромаштво изазвано недостатком земље услед бројних подела имовине кроз генерације. Живот је постао веома тежак, посебно на југу земље, те су људи спас потражили у Сједињеним Америчким Државама и земљама Јужне Америке.

Милиони Италијана, највише младих, су емигрирали у потрази за бољим животом и светлијом будућношћу. Након Другог светског рата, долази до другог великог таласа Италијанске дијаспоре. Посматране заједно, ове две фазе исељавања чине највећу документовану масовну миграцију у историји. Током 100 година, у периоду од 1880. до 1980. године, Италију је напустило око 15 милиона људи.

 

Nacionalna geografija

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име