Кинезички знакови су најизучаванији невербални знакови и обично прво на њих помислимо када употребимо израз невербална комуникација. Заснивају се искључиво на покретима тела, што и можемо закључити из саме речи (кинезис – покрет).

У групу ових знакова убраја се и фацијална експресија. На основу израза лица можемо сазнати много о емотивном стању особе. Лице је прво што уочавамо, а на основу његовог израза, можемо створити и први утисак. Због тога постоји већа шанса да ће особа која се осмехује оставити бољи утисак на нас од оне која је намрштена или, пак, без икаквог израза.

Ипак, поред заљубљености, среће, задовољства, поздрава, осмех може одражавати и сарказам, агресију и покушај манипулације.

Дакле, према научним сазнањима, постоје три врсте осмеха, а то су: полуосмех, нормалан осмех и широки осмех. Широки осмех може бити затворен (са спојеним зубима), отворен (са раздвојеним зубима) и болан (без коришћења зуба и са затвореним устима).

За разлику од осмеха, за тугу не постоји карактеристичан израз лица. Најчешће се исказује спуштањем углова усана, гледањем у под и општим згуривањем, а ако је у питању екстремна туга, изражава се плакањем, дрхтањем усана и покушајима да се лице сакрије.

Гађење и презир изражавају се скупљањем погледа и слагањем усана у гримасу. Вечи презир прати израженија претходно описана фацијална експресија. Мрешкање носа и окретање погледа у страну такође су неки од знакова гађења и презира.

Мргођењем, шкргутањем зубима и непрекидним гледањем у некога, показаћемо љутњу. Лице нам у том случају може и поцрвенети.

Страх се изражава најчешће широко отвореним очима, отвореним устима, дрхтањем и бледилом.

Ако благо искривимо главу у страну или широм отворимо очи, можемо одати утисак заинтересованости.

Како кажу истраживања, првих пет минута током сусрета двоје људи је најкритичнији период, јер се тада формира први утисак. Након тога, стечено мишљење се непрекидно надограђује и допуњује, а ретко мења. Ова појава назива се халоефекат.

Такође, када први пут видимо особу супротног пола, прво што ћемо размотрити јесте да ли нас привлаче њене црте и изрази лица. Сем тога, често смо сколни тенденцији да судимо и о личности, карактеру, интелигенцији, и све то само на основу првог утиска.

Ипак, израз лица није само добра потпора вербалним исказима него и њихова контрадикција. На пример, наш осмех може у потпуности засенити речи љутње.

Такође, особа ће показати веће интересовање за нас уколико опонашамо њену фацијалну експресију и гестикулацију.

Фацијална експресија нам може доста открити и о здрављу особе. Тако су медицниска испитивања доказала да су људи са гастритисом склонији мрштењу.

Сваки део нашег лица крије своју најјачу поруку. Стога ће очи говорити највише уколико смо тужни и уплашени или ће, пак, бити одраз среће. Са друге стране, чело, очи и усне показиваће изненађење. Када смо љути, цело лице ће поручити другима шта осећамо. Често се сви ови изрази манифестују само током делића секунде, па се може десити да буду неприметни.

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

kultivisise.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име