Истинита прича о домино ефекту или за (моју) генерацију медицинара у Србији – прича о лутки Ани.

Kасних 1880-их у Паризу, из реке Сене извучено је неидентификовано тело девојке за коју се проценило да у тренутку смрти није имала више од 16 година. Случај бива проглашен самоубиством.

Патолог у мртвaчници погођен случајем, одлучује да у воштаном одливку направи маску лица непознате девојке.

Маска је толико опчинила Парижане да је постала предмет које је најпре красио домове бохемијског париског друштва, а затим су током година реплике маски непознате девојке продаване широм Европе, упоређујући је са лепотом Мона Лизе.
1955. чувени Норвешки произвођач играчака, Асмунд Лаердал, враћајући се кући са породичног излета, затиче плутајуће беживотно тело свог шестогодишњег сина у оближњој реци. Успевајући очинским инстинктом да му ослободи дисајне путеве, успешно оживљава свог сина.

Техника којом је оживео свог сина постаје први пут позната у свету као техника кардиопулмонарне реанимације (KПР). Од стране анестезиолога бива замољен да направи лутку која ће помоћи студентима медицине да уче и увежбавају његову технику ослобађања дисајних путева.

Асмунд прави женску лутку коју је назвао ,Аnnе“, за коју се мучи да пронађе лице које би га задовољило.

Тада се присећа маске прелепе девојке и чувеног случаја неидентификоване девојке из реке Сене коју је видео окачену на зиду код родитеља своје супруге.
Лутка Аnniе (енг), Аnnе (фра), Ана (срп), убрзо постаје саставни део учила медицинара широм света који и дан-данас бивају учени да упитају „Ана, да ли си добро?“ (Анние, аре yоу ОK?) пре приступања вежбама оживљавања на њој.
Годинама касније, Мајкл Џексон, у својој чувеној песми „Smooth Criminal „, која говори о убијеној девојци и њеном убици, у рефрену песме понавља фразу „Аnnе, аrе you ок?“ Kореографија песме Smooth Criminal такође постаје чувена због Мајкловог „антигравитационог“ покрета.

Тако је смрт непознате девојке у Паризу покренула оно за шта многи тврде да је први забележен случај домино ефекта (домино теорије) у широј јавности.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име