Уједињене нације сетиле су се Аја Софије и објавиле чланак на званичном вебсајту организације под називом „Нека турска Агија Софија буде простор за сусрете култура“.

УН нису само прихватили нови статус, већ саветују Турску како да смањи негативне реакције. Стручњаци који су се бавили том проблематиком једноставно се обраћају равнодушно и логиком једнаких удаљености! У чланку се наводи да историјска Аја Софија у Цариграду, коју је турска влада раније овог месеца претворила у џамију, треба да буде сачувана као интеркултурално место „које одражава разноликост и сложеност Турске и њене историје“.

„Било би историјска грешка у овом тешком глобалном тренутку предузети акције које деле верске и културне групе у Турској и шире, уместо да их обједињују“, рекла је Карима Бенуне, специјални изасланик за културна права, док је Ахмед Схах, ​​специјални изасланик за слободу религије и вероисповедања, рекао: „Купола Аја Софије треба да буде довољно велика да може да обухвата све.“

Стручњаци су изразили забринутост да одлука турске владе од 10. јула о промени статуса зграде и „исхитрено спровођење ове одлуке“ могу да крше обавезе Турске према правилима произишлим из УНЕСКО-ве Конвенције о светској баштини из 1972. године.

„Делимо забринутост УНЕСКО-а да трансформација локације са изузетном универзалном вредношћу захтева претходно упозорење и консултације са свим актерима како би се осигурало поштовање људских права свих. Аја Софија је најпосећенија атракција Турске и споменик је од глобалног значаја.“

Стручњаци су такође нагласили важност одговарајућих аранжмана за бригу о локалитету, након конфликтних извештаја о спроведеним мерама.

„Позивамо владу Турске да разјасни аранжмане и осигура да су стручњаци за културно наслеђе и даље одговорни за очување овог споменика. Међународни и технички стандарди морају се у потпуности поштовати “, додали су стручњаци. „Дубоко смо забринути за права свих да приступе и уживају у културном наслеђу, о међуверском суживоту и секуларним просторима, као и о једнакости и сигурности верских мањина, укључујући хришћане,“ кажу стручњаци.

„Охрабрујемо турску владу да покрене дијалог са свим заинтересованим странама. Ово је суштинско за гарантовање да је Аја Софија и даље простор за уживање културних права свих, одражавајући разноврсне хришћанске, муслиманске и секуларне баштине, и да је и даље симбол који окупља све људе у Турској “, рекли су стручњаци.

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име