Потпуно необичне и помало бизарне инструменте уметници су некада давно користили

Музика постоји од почетка забележене људске историје, а вероватно и пре. Међутим, са сигурношћу се може претпоставити да су музика и инструменти из древне историје били далеко другачији од данашњих. Kада размишљате о савременим инструментима, можда ћете помислити на гитару, клавир, виолину, бубњеве или чак компјутер.

Уметници непрестано проналазе нове начине да експериментишу и доносе нове звуке који ће одушевити наше уши. И то је увек био случај! Али постојали су неки озбиљно бизарни инструменти које су уметници користили.

Самбука

Самбука (или хурди-гурди) био је жичани инструмент из давне прошлости. Првобитно је измишљен у старој Грчкој. Самбука је била мала харфа троугластог облика и веома пискавог тона. Постоје многе приче о пореклу самбуке.

-„кључна харфа“

Овај инструмент је измишљен у Шведској. То је древни инструмент и може се пратити до четрнаестог века.

Кључна харфа је био жичани инструмент који је изгледао сличан гуслама или виолини. Међутим, сасвим је другачије. Kомбинује кључеве и жице да би направио веома сложен инструмент. Иако није потпуно јасно колико је жица овај древни инструмент првобитно имао, он је еволуирао, а модерне верзије имају чак 16 жица, уз 37 тастера.

Саранги

Инструмент долази из Азије, тачније Индије. Саранги је јединствен не само по свом дизајну већ и по звуку. Kада се свира, има широк спектар звукова и описано је да звучи као мачка или особа која пева. Саранги је правоугаони инструмент од дрвене кутије са три жице. Може се свирати гудалом (као виолина) или трзати (као гитара). Још једна ствар која саранги чини јединственим су његове три звучне коморе.

Звучне коморе су прекривене животињском кожом, обично козјом. Ове коморе дају резонанцију и јединствен, бизаран, чак и језив квалитет. Саранги се држи и свира као виолончело, иако је много мањи, па свирачи остављају инструмент да лежи на коленима. Овај бизаран инструмент је измишљен 1865. године и данас се ретко виђа ван Индије.

 

24седам

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име