Стално самооправдавање, као и пребацивање одговорности на неког другог створили су човека који је збуњен, подељен, узнемирен, јадан, самозаљубљен, изложен сталним ђаволским нападима и повредама.

Данас преовладава “луди рационализам”, који јеванђељске врлине и Саборне каноне посматра у складу са својим потребама и жељама. Људи према себи прилагођавају Црквом установљена правила поста, уздржавања, рађања, морала, скромности, поштења и уредности.

Имајући у виду све ово речено – од којег ни једно није било сувишно – верујемо да бити исповедник у данашњем времену није ни мало лако.

Пропусти захтевају катехизацију, поновну евангелизацију, духовни тренинг, као и духовника, у циљу задобијања моћних антитела против демонских сила. Отпор, реакција и суочавање са тренутном неосвећеношћу, секуалризацијом, хероизмом, еудаимонизмом, и гомилањем богатства, јесу императив. Млада генарација је у потреби за посебном пажњом, упутствима, љубављу, с обзиром да њихово васпитање није било од помоћи да постану свесни значаја и сврхе живота или празнине, неслоге, безакоња и таме греха.

Још један озбиљан проблем – чак и за нас Хришћане – јесте потреба за мањим радом и животом без икаквих проблема.

Ми смо у потрази за оним ко ће понети наш крст.

Ми одбијамо да га сами понесемо. Немамо никакву представу о дубини и ширини тог крста; с поштвањем се клањамо пред крстом у Цркви, прекрстимо се али не прихватамо наш лични крст.

Ми поштујемо Светитеље и Свете Мученике, али сами не желимо да потрпимо било какве потешкоће, било каква одлагања, проблеме.

Пост је исувише тежак задатак, огорчени смо кад смо болесни, не толеришемо било какве оштре речи, чак ни када смо криви, па како бисмо могли толерисати евентуалне неправде, клевете, прогоне, избеглиштво, као што су наши Свети чинили? Неоспорна је чињеница да је савремени, секуларни дух практичности, лагодности, потрошње знатно утицао на меру духовног живота. Уопште говорећи, ми тражимо неаскетско Хришћанство – неаскетско Православље, које, међутим, као своју основу има аскетско Јеванђеље.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

sabornik.net

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име