РУСКА православна црква залаже се за одржавање свеправославне дискусије о проблему признавања Православне цркве Украјине (ПЦУ), рекао је протојереј Игор Јакимчук, секретар за међуправославне односе Синодалног одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије.

„Руска црква наставља да заговара свеправославну расправу о овом проблему“, рекао је Јакимчук.

Раније је поглавар кипарске православне цркве, архиепископ Хризостом, први пут споменуо украјинског верског поглавара Епифанија (Думенка) као „предстојатеља украјинске цркве“, фактички признавши расколничку структуру на чијем је он челу.

Синод Кипарске православне цркве подржао је ту одлуку. После тога је РПЦ престала да на богослужењима помиње поглавара кипарске цркве.

 

Јакимчук је, иначе, поновио да Руска православна црква нема никакву обавезу  да се повинује било каквим одлукама Васељенске патријаршије.

„Ни Руска православна црква, ни било која друга помесна православна црква нема такву обавезу. Цариград има само почасти које му не дају никакву власт у православном свету“.

Цариградски патријарх Вартоломеј 6. јануара 2019. предао је Кијеву томос о аутокефалији „нове цркве“ Украјине (расколничке ПЦУ).

Њена јурисдикција ограничена је на територију Украјине, па не може да именује епископе нити оснива парохије у иностранству. Постоје и друга ограничења која нову структуру чине зависном од Цариграда.

 

 

fakti

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име