„Болно је и крајње жалосно што турско руководство презире места светске баштине“, рекао је потпредседник одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, протојереј Николај Балашов, поменувши претварање цркве Хора у џамију.

Међутим, то није сасвим крај ствари. Протојереј Балашов наставља да одбацује назнаке утицаја Васељенске патријаршије и посебно Васељенског патријарха.

„Последња трунка некадашње велике културе уронила је у мрак, духовне и културне вредности које је руски православни свет прихватио као баштину од Мајке Цркве. Цариградска патријаршија одлучила је да не буде прва међу једнаким представницима локалних православних цркава, већ владар и шеф. Својим акцијама покушава да разбије јединство православне заједнице у свету. Као резултат тога, нажалост, губи се било каква прилика за вршење утицаја, чак и у сопственом дому. То је штета.“

Коначно, протојереј Балашов истиче чињеницу да након претварања Аје Софије у џамију „приступ“ споменику више није бесплатан, како би се видела „велика ремек дела“ која остају покривена. Поред тога, приступ жена том месту је ограничен.

„Чини се да је турско руководство спремно да и даље игнорише заоставштину освојене Византије, која им и даље остаје страни концепт. Хришћанске културне вредности третира хладном равнодушношћу и незаинтересованим понашањем. На жалост, све то не доприноси разумевању, сарадњи и пријатељству између наших народа нити међусобном поштовању верника различитих религија. То је нешто врло болно за гледати. „

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име