Монах Данило Романов који је данас, на Богојављење, запливао леденом Морачом у Подгорици и тако запалио друштвене мреже, после купања, завршио је у полицији – на информативном разговору.

Због ситуације са короном, Митрополија црногорско-приморска ове године није организовала пливање за Часни крст, међутим, пливало се у неколико градова, Подгорици, БеранамаБијелом ПољуХерцег Новом.

Архимандрит је игуман манастира Светог Симеона Мироточивог који се налази у срцу Подгорице
Архимандрит је игуман манастира Светог Симеона Мироточивог који се налази у срцу Подгорице

Фотогрфије „забрањеног догађаја“ убрзо су се нашле на друштвеним мрежама и порталима, а највише пажње привукле су оне на којима озарено свештено лице освештава реку, али је и сам у води.

Био је то архимандрит Данило Романов, игуман манастира Свети Симеон у Подгорици.

„Свештеник увек треба да буде пример, ја сам ушао у воду до колена, тако сам је освећивао. После прве туре, три пута сам бацао крст у име Свете Тројице, да га ухвати више људи, загњурио сам мало, да се и ја окупам у води. Ово је Богојављење, знате, није то обична, већ освештана вода“, каже нам отац Данило.

Отац Данило Романов на ушћу Рибнице и Мораче
Отац Данило Романов на ушћу Рибнице и Мораче

Он објашњава да је воду освештао на месту где се састају Морача и Рибница, у самом срцу Немањиног града, преко пута Владе Црне Горе. Ту је и нови манастир Светог Симеона Мироточивог чији је игуман.

Црква је рекла да неће бити организованог пливања, јер она не сме да позива народ. Како да организују пливање у време пандемије. Али, ја сам тражио да освештам воду, да се традиција не прекида. Рекли су ми, иди, али никога не позивај, ко је дошао, добро дошао, обави то тако. И тако сам и урадио. Отишао сам у подне, прочитао молитву, освештао воду, бацио крст, захвалио народу што је дошао и отишао“, каже архимандрит Данило.

Три пута сам бацао крст у име Свете Тројице, да га ухвати више људи.
„Три пута сам бацао крст у име Свете Тројице, да га ухвати више људи“.

Међутим, његовој богојављенској авантури ту није био крај. Ускоро му се јавила полиција, уз молбу да дође на информативни разговор. Одбио је.

„Онда су дошли да ме моле да идем тамо, јер начелнику је речено да ће реаговати Тужилаштво. Један портал за који нисам ни чуо да постоји објавио је фотографије, па су реаговали. Ја пратим Спутњик, а помало и Курир. Видео сам да они у полицији морају да поступе по наређењу, па сам ипак отишао“, каже ведри игуман манастира Светог Симеона.

Иако догађај није био најављен, на обали Мораче брзо се окупило педесетак људи, а многи су и запливали
Иако догађај није био најављен, на обали Мораче брзо се окупило педесетак људи, а многи су и запливали

Отац Данило пореклом је Македонац, а у Црној Гори живи последњих 25 година, блаженопочивши митрополит Амфилохије га је замонашио након бомбардовања 1999.

Најдуже је боравио у Цетињском манастиру, био је игуман Ђурђевих Ступова, а седам година је управљао и манастиром Светог Саве у Голији.

За крстом су на Богојављење запливали и најмлађи Подгоричани
За крстом су на Богојављење запливали и најмлађи Подгоричани

Овај калуђер на крају разговора за Спутњик каже да му у полицији, након што је урађен записник, нису рекли шта ће се даље дешавати.

„Дао сам изјаву, сада чекам да видим шта ће бити. Важно је да се не прекида традиција. Бог се јави!“, поручује на крају разговора за Спутњик отац Данило чије су фотографије на друштвеним мрежама током дана побрале највише симпатија.

Бог се јави!, поручује отац Данило читаоцима Спутњика.
„Бог се јави!“, поручује отац Данило
Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име