Бог је љубав.

Да, заиста је тако, и сами сте много пута чули ове речи, нарочито у времену у ком живимо. Да ли смо их сви исправно разумели? Шта је то љубав за сваког од нас?

Када је у питању однос између двоје људи, љубав би се могла описати као прихватање другог онаквог какав је заиста. Шта то значи?

Требамо дати другоме слободу а не да га мењамо сходно својим жељама, не да пројектујемо наше потребе на њега како би га обликовали у животног сапутника каквог мислимо да требамо. Иста је ситуација и са пријатељима. Јер љубав није љубав ако очекује, тражи од другога, условљава га.

Љубав је безусловна категорија. Овде видимо једну јако битну ствар а то је да нема љубави без заједнице и да мој идентитет и мене као личност потврђује други. Кога ћу волети ако само ја постојим? Управо ту и такву Љубав која нас ничим не условљава добијамо на Светој Литургији. На Божију љубав нас подсећа и Јн 3,16 где читамо да је Бог и Сина свога дао ради нас.

Христос је својим Оваплоћењем, Страдањем и Васкрсењем нама дао прилику да и ми постанемо Христоси, синови Божији. То постајемо једино на Светој Литургији. Долазимо као грешници али смо ипак у заједници светих, заједно са светитељима, и епископом који иконично представља Христа. Захваљујући Божијој љубави ми на Светој Литургији сједињујући се са Христом кроз Свето Причешће постајемо чланови будуће Цркве Божије. Предокушамо Есхатон и постајемо личности чији идентитет је потврђен учешћем у истој тој заједници.

Само у Литургијској заједници смо онакви какви би требали да будемо, а не онакви какви заиста јесмо. Зато би требало да пажљиво слушамо речи Литургије и да схватимо да су ту са нама у тој заједници и наши упокојени и сви они којих се сећамо и које спомињемо. Нису престали да постоје, већ између нас постоји само физичка дистанца, али личноносна је укинута Христовом победом над смрћу.

Био би то велики подвиг ако бисмо могли једни друге да посматрамо кроз призму Литургије. Схватили би коначно да смо упућени једни на друге, да је једино Литургијски идентитет наш прави идентитет и да се спасавамо као заједница око Христа и у Христу сабрана и никако другачије!

 

 

 

ХРИСТОС ВАСКРСЕ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име