На истоку службеници раде од седам до три. На Западу, девет до пет. Званични Исток се буди у пола шест. Клерикални Запад у седам. Мамурна Источна бауља кроз магловито зимско јутро, псовка, земља, живот, судбина? Исток је упола обријан. То је зато што се синоћ обријао да би ујутру дуже спавао. Глатко обријани Запад возећи метро. Исток прича политичке форе у препуном аутобусу. Запад чита новине. Потпуна тишина. Нико ни са ким не разговара. Исток се заљубљује у непознатог официра зелених очију између три аутобуска стајалишта. Наравно, стиже у пола осам на посао и љутито каже шефу: Шта има ново? Па, ваљда нисмо на Западу. Запад почиње са радом у девет. У то време Исток полако почиње да долази себи. Попио три кафе и прочитао у новинама шта се дешава на Западу.
До пола десет, Исток говори о томе шта је синоћ било на ТВ-у? Запад већ много ради. Не може да опише шта се десило на двадесет седам телевизијских канала јер нико није гледао исти програм. У пола једанаест, Исток који је имао два сата предности над Западом, иде на заслужени доручак, плаћен ваучерима.. Као да се купа цело јутро, доручковао је главу у шкембету, паприкаши, пљескавице, буреке, трипери, чорбаст пасуљ, јагњетина са купусом, швалерација и остала лака јела. Након што позову чачкалицу и попију три пива, украшена на светској изложби. Запад има паузу за ручак између дванаест и тринаест сати.. Стоји и једе сендвич са хладном пилетином (бело месо) и пије 7 УП. Онда се врати на посао. У ходнику куће у којој ради попио је прву инстант кафу из картонске соли. Исток већ има предност од три пива и две вињете. Иначе, чуо је за неку продају, па је скочио да види о чему се ради и вратио се у канцеларију после два сата.
Запад се сложио да ће састанак синдиката бити одржан у суботу, када се не ради. Они ће одлучити о могућем штрајку. Исток је преко Уније добио замрзнуту херојску хемисферу, која ће бити стављена у замрзивач. На хемијско чишћење однео је крваво одело. У пм Исток се враћа кући. Пре тога сврати на пихтиje и још једно пиво.
Запад и даље ради. Источно од руке. Породица иде на прсте јер је тата направио паузу на послу. Запад и даље ради? Исток је легао на дивно и ускоро хркање, пошто је због мува претходно прекрио лице новинама. Биће у 19 сати да гледа телевизијски дневник. Исток има хиљаду примедби на економску ситуацију. Запад и даље ради? Од како је гледао вести, Исток се баца на лаку вечеру: кувано свињско колено са реном и црнац са села. Шест сати: Запад се враћа кући. Нема моћи да се читају новине у метроу. Запад је исцедио све са Запада. Исток је увече свежији него ујутру!
Већ се карта са кумовима и отвара трећу флашу црнаца. До смрти уморни Запад баца мокасине с ногу и пије виски да дође себи. Руси су у фотељи и гледају блиставе телевизијске слике без разумевања, уопште садржаја. Питам се да ли живот има смисла? Куда све ово води? Затим безвољна вечера: бледа атлантистичка риба неукусна и буре поврће. Чаша белог вина. Исток је у том тренутку већ у предности пет флаша црнаца. Запад рано легне. Сутра је радни дан. Запад ће живети само преко викенда. Петак у пм, до недеље увече. Сваки дан је празник Истоку.
Не бих живео на Западу, каже жени, да ми дају милион дневно! Запад узима таблету за спавање. Исток лако позајмљује новац са Запада. Запад одобрава кредите да живе од камате са Истока. Исток и Запад спавају као бебе и сањају у бојицама?
Момо Капор, Поздрав Београде

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име