Лето је време забаве и провода. Уз то и могућност да многи млади пробају алкохол. Статистика је упозоравајућа – млади све раније почињу да пију, и све више пију. Докторка Марија Дабетић из Института за ментално здравље Србије каже за РТС да млади прво пијанство у Србији доживе са 13 година. Истиче забрињавајући податак да сваки шести адолесцент једном месечно попије више од шест алкохолних пића.

Разлози за све већу употребу алкохола међу младима су многобројни: од лаке доступности, преко доказивања у друштву, до проблема за које мисле да ће нестати када пију алкохол.

Марија Дабетић истиче да је реч о појави која је забележена у свету, али и у нашој земљи.

„Млади као да хрле да што пре уђу у свет одраслих, а алкохол може представљати једну од улазница. Прво пијанство млади код нас доживе чак и са 13 година“, објашњава Дабетић.

Према њеним речима, половина младих доби од 15 до 19 година није пробала алкохол, више девојчица, него дечака.

„Забрињавајући податак, од пре пар година, сваки шести адолесцент, старости од 15 до 19 година, током једне прилике, једном месечно, попије више од шест алкохолних пића“, каже Дабетићева.

Опасност за малолетнике 

Дабетићева упозорава на опасност коју алкохол представља за малолетнике.

„Пију алкохол јер су видели од одраслих, као модел понашања. Први контакт са алкохолом је нешто што може бити предиктор да ће та особа пре развити проблем са алкохолом“, наводи Дабетићева.

Истиче да је посебно опасно када алкохол служи као средство за ублажавање и подношење тешких емотивних стања адолесцената.

„Алкохолизам је друштвени проблем. Оно што може друштво и школа су боља законска регулатива, непродавање алкохолних пића малолетним особама, као и служење и точење алкохолних пића малолетницима. На то може да се утиче и закон је у том смислу добар“, наглашава Дабетићева.

Значај едукације 

Истиче и важност едукације о штетном дејству алкохола. „Млади попију врло брзо већу количину пића, комбинују алкохол и психоактивне супстанце“, каже Дабетићева.

Породица је, наглашава, прва која треба да примети да дете конзумира алкохол, те да су знаци када дође у стању пијанства, отуђење, губитак комуникације…

„Институт за ментално здравље Србије има клинику лечење болести зависности, више дневних болница за алкохолизам. Одељење у Пауновој се бави узрастом од 12 до 18 година. Долази се на упут, а све даље је у договору са лекаром“, закључује Дабетићева.

RTS

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име