Ниш – На недавно одржаном великом фестивалу младих пијаниста у Диселдорфу, које носи име Роберта Шумана, млади пијаниста из Ниша Владимир Вања Аћимовић, освојио је три признања. У укупном пласману заузео је друго место, овенчан је специјалном наградом „Јуниор жирија” и специјалном наградом Европске асоцијације музичких такмичења за младе ЕМСИ. Иначе, ова асоцијација признање додељује само једном учеснику, а лауреату отвара врата за самосталне концертне наступе у свим европским земљама.

У финалном делу такмичења у Диселдорфу, Аћимовић је одлуком организатора наступио с реномираним Келнским камерним оркестром, под управом једног од најпознатијих диригената данашњице, маестром Кристофом Попеном.

Месец дана пре успеха у Немачкој, млади нишки пијаниста освојио је прву награду на такмичењу„Марта Дебеи” у Грацу. Још значајније је то што се Аћимовић пласирао у финале Међународног такмичења „Феручо Бузони”, које ће у августу бити одржано у Болцану, у Италији. О каквој престижној смотри је реч илуструје податак да је од 700 кандидата из читавог света, после два елиминациона круга, одабрано 26 најбољих и најперспективнијих пијаниста.

Владимир Аћимовић (20) рођен је у Нишу, где је завршио и нижу музичку школу у класи професорке Милене Куртеве (Бугарска). У родном граду је стекао и средње музичко образовање, у класи професорке Сузане Новаковић. Дипломирао је 2022. са само 19 година, на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професорке Лидије Станковић. Тренутно похађа мастер студије у Београду, а паралелно студира и на Универзитету за музику и извођачке уметности у Грацу. Носилац је награде Факултета музичке уметности у Београду, која се додељује из фонда Емила Хајека најперспективнијем студенту клавира.

Извор: Политика, Тома Тодоровић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име