ТРАУМА И ДИСОЦИЈАТИВНИ ПОРЕМЕЋАЈ

У ствари, сматра се да је траума основни узрок патогенезе дисоцијативног поремећаја код 90 % особа који пате од овог поремећаја.

Дисоцијација повезана са траумом је облик менталног ескапизма када физички бијег није могућ. Може се десити код особа које су сексуално злостављане да се сјећају трауме у потпуности и чињенично, али не осјећају никакву емоцију када причају о злостављању. Оне говоре равно, монотоно и без емоција, на начин који свједочи о присутности дисоцијације. Иако на први поглед ђелује да особа уопште нема или врло мало емоција показује, заправо траума је изражена у њеном тијелу, што дефинишемо као соматизацију исте.

Kод особе која трауматизирана тијело наставља да реагује на трауму иако њен ум блокира емоцију, тако да се јављају гастроинтестинални проблеми, несаница и дубоки мишићно-коштани болови.

Особа која је злостављана је схватила да се током злостављања не може бранити, да не може побјећи од особе која ју је злостављала.

Дакле, оно што се догодило је да се та емоција односно енергија закључала у њен нервни систем и латентно се манифестује кроз физичке симптоме. Особа која је преживјела трауму несвјесно користи своје тијело као начин избјегавања директне везе са емоционалним болом трауме.

Дакле, дисоцијација је када фрагментирамо наша трауматична искуства како би се смањио њихов утицај на нас. Остали облици дисоцијације укључују: осјећај емоционалне тупости, или безосјећајности, једноставно осјећамо се одвојено од себе и свијета око себе, имамо измењен осећај за вријеме и осећај да смо одвојени од свог тијела.

Трауматизоване особе имају тенденцију да испоље хипер узбуђење, гђе је лимбички систем активиран и алармиран. У овом стању трауматизована особа може се осјећати љутито,раздражљиво, хаотично, са интрузивном бујицом мисли, односно да буде преплављена разним мислима. Хипер узбуђење такође доводи до деактивација префронталног кортекса који је дио мозга који је одговоранизвршну функцију и контролу импулса.

Дакле, када је префронтални кортекс деактивиран, веома је тешко је размишљати јасно и рационално.

Чувајмо себе и друге !

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име