Драјвери су начини кроз које смо научили да се прилагодимо свом окружењу док смо били мали, док смо одрастали. Драјвери се развијају у периоду живота када можемо разумјети шта наши родитељи (или старатељи) одобравају или не одобравају и кроз њих, драјвере, покушавамо да им се прилагодимо како бисмо се осјећали добро, прихваћено, вољено.

Неке од порука смо интернализовали из вербалне, а неке из невербалне комуникације које смо имали са нашим родитељима, баком, деком или неким другим чланом породице, а који је имао значајну улогу у нашем одрастању. Можемо свакако уочити драјвере и код других особа на начин како се понашају и какве садржаје износе. То укључује ријечи, тонове, обрасце говора, гестове, држање, фацијалну експресију, начин на који се људи облаче и начин на који су уредил свој простор за живот, собу, стан, канцеларију.

Трудио сам се да ова кратка објашњења драјвера поткријепим одређеним примјерима из свакодневице.

Почнимо са драјвером “буди савршена”

Јелена је рачуновођа, сваки дан долази рано на посао, беспријекорна је у сваком тренутку и поставља веома високе стандарде за себе. Kао рачуновођа Јелена је веома тражена јер има репутацију за прецизан рад, високе стандарде и никад не пропушта рокове. Изгледа као савршен радник, међутим нешто се друго крије иза тога свега. Јелена је превише критична према својим сарадницима, напета је, исцрпљена и често доживљава бурноут. Јеленин “буди савршена” драјвер је укоријењен у њеном дјетињству. Њени родитељи су били врло критични према њој и тражили савршенство – савршен говор, савршен изглед и одличне оцјене.

Њен драјвер ”буди савршена” долази од интернализације родитељске поруке: “Овдје ће ти бити добро само, ако све буде како треба, ако све буде савршено”. Ова родитељска порука обавјештава Јелену шта треба, а шта не треба да ради да би се осјећала добро. Да би изашла из драјвера “буди савршена” Јелена треба да интернализује нову поруку “Добра сам таква каква јесам”.

Мада је то лакше рећи него учинити, јер драјвери су дубоко укоријењена понашања која обично дјелују несвјесно, у овом случају може постојати коморбидитет са ОKП-ом.
Драјвер “угоди другима”. Ана ради у старачком дому. Штићеници и особље је високо цијене јер је врло емпатичана, толерантна и флексибилна. Током свакодневних обилазака старачког дома разговара са свим штићеницима и особљем, провјерава да ли су задовољни и да ли имају неке проблеме које она, ако је у могућноти, може ријешити. Лоша страна је што Ана воли да добије одобравање других те не изазива и не воли конфликте чак и ако те особе прекрше радна правила организације, у овом случају старачког дома. Ана никада не каже “не”, дозвољава да је колеге или друге особе прекидају и недостаје јој асертивност. Анин драјвер “угоди другима” је  укоријењен у њена рана искуства одрастања кад је родитељска порука гласила: ”Овдје ће ти бити добро само, ако удовољаваш другим људима”. Да би Ана повратила своју аутономију и да би заштитила себе од предатора, заиста је неопходно да се ослободи овог драјвера. Правилна интернализована порука би била “У реду је угодити себи”.

Драјвер “труди се”

Доминика је учитељица, ентузијаста је, укључује се у ваншколске активности и стално волонтира. Омиљена је међу својим ученицима и колегама и увијек је спремна помоћи другима. С друге стране, дешава се да Мирјана оставља посао недовршеним тако да може прећи на нешто друго, нешто што је узбудљивије. Такође јој је тешко рећи “не” и због тога је често уморна, напета и анксиозна. Kао и сви драјвери, Мирјанин драјвер је укоријењен у њеним раним искуствима, порука родитеља је била: “Да би ти било добро овдје мораш наставити да се трудиш”. Ова порука створила је илузију да, ако се Мирјана јако труди онда је вриједна љубави, поштовања и прихватања. Реалност је да њен драјвер узрокује велике жртве и омета њену аутономију и независност. Да би се извукла из овог драјвера, Мирјана треба да интернализује нову поруку која гласи: “Треба да довршим задатак прије преласка на други”.

Драјвер “буди јак”

Срећко је полицајац и остаје сталожен у ситуацијама као што су саобраћајне несреће, хапшење криминалаца и других преступника, па чак и кад се ради о случајевима убистава. Има способност да преузме контролу над изазовним ситуацијама и његове колеге се осјећају сигурно поред њега знајући да је веома способан и да све држи под контролом. Са друге стране Срећко се заиста труди да одоли утицајима које овај напоран посао има на његове емоције и на ментално здравље, али никад не тражи помоћ, мрзи слабост и умјесто да затражи помоћ задржава своје емоције и тако постаје пун љутње и агресиван. Његов драјвер “буди јак” ствара илузију контроле. Kао дијете интернализовао је родитељску поруку: “Да би ти овдје било добро мораш бити јак”. Срећко мора интернализовати нову поруку која гласи: “У реду је показати како се осјећам и бити отворен у погледу онога што желим”.

Драјвер “пожури”

Фарук је пројект менаџер, ужива у креирању пројеката у најкраћем могућем временском оквиру и тражи најефикасније начине рада. Он је познат по томе што је ентузијаста и оријентисан ка акцији. Фарук често зна да руководи или да се уплете у неколико различитих пројеката истовремено. Он брзо прича, често гледа на сат и може обавити изненађујуће много посла. С друге стране, Фарук је нестрпљив, лако се изнервира и прави много грешака. Да би изашао из овог драјвера Фарук треба да интернализује поруку: “Бићу ок ако добро рапоредим и одвојим вријеме”.
Kао што видимо, драјвери су укоријењени у нашим прошлим искуствима и делују, да кажемо, из нездравог “ја”. Трудимо се да интернализујемо нове поруке, да промијенимо себе, али у исто вријеме помозимо и другима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име