Фотографију вешања седамнаестогодишње партизанке Лепе Радић коју су Немци погубили 1943. године у Босанској Крупи, а која је 1951. проглашена за Народног хероја, у јеку антирасних протеста у САД, неочекивано је завршила на Твитер профилу америчког репера и борца за људска права Ајс Кјуба.

Репер је од бруталне смрти Афроамериканца Џорџа Флојда веома активан на друштвеним мрежама, на којима свакодневно објављује дешавања о немирима и протестима у Америци.

Испод фотографије на којој се види вешање младе партизанке, он није оставио било какав опис, али је контекст познат, што се види и из коментара испод Ајсове објаве.

“Живели партизани! Живела Црвена армија!“, „Југославија! Она је херој“, „Смрт фашизму, слобода народу“, „Краљица“

Ко је била Лепа Радић?

Фотографије вешања Лепе Радић пронађене су маја 1945. код једног погинулог немачког војника приликом ослобођења Загреба. У почетку се није знао идентитет обешене партизанке, а како је фотографија била умножена и подељена музејима, Лепу је на фотографији, приликом посете Музеју револуције у Мостару, препознао један њен рођак.

Рођена је 19. децембра 1925. године у селу Гашници, код Босанске Градишке. Била је друго од укупно троје деце сиромашног земљорадника Светозара Свете Радића. Како је породица била исувише сиромашна, родитељи су Лепу и њену годину дана старију сестру Дару послао код својих родитеља у село Бистрицу.

Преко стрица Владете, после окупације Југославије 1941. Лепа се укључила у припреме оружаног устанка на Козари. У лето исте године у партизане су отишли четири члана њене породице – отац, стричеви и стрина. Заједно са преосталим члановима породице, почетком децембра Лепа је ухапшена и спроведена у Градишку. Након двадесетак дана, пуштена је на слободу и тада је отишла у партизане.

Ступила је у Други крајишки партизански одред, под командом доктора Младена Стојановића. Када је у лето 1942. године почела битка на Козари, Лепа је са једним батаљоном успела да се извуче из обруча, али су јој у тој офанзиви погинули отац и стриц, а један брат је одведен у Јасеновац, одакле си никада није вратио.

Крајем јануара 1943. године отпочела је Четврта непријатељска офанзива, а Лепа је учествовала у евакуацији становништва и рањеника и прихватању избеглица које су долазиле са Баније и Кордуна. Заједно са великим збегом народа, почетком фебруара 1943. била је заробљена на Грмечу и спроведена у Босанску Крупу, где су је Немци обесили.

Наводи се да су јој Нацисти понудили излаз у замену да открије имена својих другова и вођа. Храбра Лепа је одговорила “Препознаћете их кад дођу да ме освете”.

Прича се да је испод вешала пркосно узвикнула „Живели партизани! Живела Црвена армија!“.

За народног хероја проглашена је 20. децембра 1951. године, и дефинитивно заслужује да не буде заборављена, односно своје место у бесмртности историје.

 

 

serbiantimes.info

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име