Познати руски психијатар и психотерапеут Михаил Литвак истакао је да нам некада особе које су нам најближе могу бити највећи непријатељи, иако то уопште не примећују. Наиме, због превелике бриге могу да нам поставе границе у нашем развоју и напредовању, а које се веома тешко превазилазе. Сматра да неки ставови могу да нас блокирају још од малих ногу.

– Често брижни чланови породице наносе више штете особи него директни непријатељи. Они блокирају њен развој, чинећи за њега оно што би сам требало да уради за себе – рекао је психолог Михаил Литвак, аутор познатог дела “Психолошки аикидо”.

Ове речи руског стручњака звуче веома окрутно, а у ствари представљају истину коју би свако од нас требало добро да проучи. Најчешће се дешава да вас члан породице на неки начин “саботира” из најбоље намере, а да није ни свестан да то што ради уопште није добро за вас.

Kако се изборити са члановима породице, када вам се жеље и циљеви мимоилазе?

Родитељи, баке, деке, старија браћа, често ометају развој деце, јер покушавају да уклопе малишана или тинејџера у модел понашања који им одговара. Послушна деца се неће бунити, прихватиће наметнути начин живота и радиће све што им се каже, али такви људи никада не могу да буду лидери. Kада одрасту, неће умети да се изборе са себе и врло лако ће други моћи да утичу на њих. Kако онда да поронађу своју срећу?

Међутим, ако дете покуша да се избори за своје мишљење, наилазуи на отопор код родитеља, па тако они постају и његови највећи блокатори у развоју. Таквим поступцима они ометају код свох малишана азвој, радост и позитивне емоције.

Једна од најтоксичнијих ствари је лаж

Родитељи никако не би смели да лажу своје дете, ма каква ситуација била у питању, јер говорење неистине ствара велику конфузију у глави. То је оно што дете збуњује, спречава да расте и напредује – ствара се атмосфера неискрености и дете улази у стање обмане које га може пратити цео живот.

Лажно самопоуздање

Kада дете уради нешто погрешно, а ви му кажете “добро је то, немој се више мучити” – ви му заправо дајете лажно самопоуздање. Дете ће бити убеђено да не мора више да се труди, а када се суочи са поразом, разочараће се. Подједнако је опасно ако све чините за дете, крадете му самосталност и смањујете његове способности.

Наведену тему Михаил Литвак је много истраживао и дошао је до закључка да ментална болест не може бити органске природе, већ је то последица погрешног животног сценарија човека. Зато, немојте бити од оних чланова породице који ће спутавати своје најближе људе, већ се потруде да их разумете и подржите.

 

 

 

Оаза знања

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име